B Close_banner web.jpg

Hoe transportritten beter plannen?

E-commerce

Een ritplanning opstellen waarbij per dag meerdere ritten en meerdere stops per rit moeten gemaakt worden, is complex. Gelukkig bestaat er software die transportopdrachten efficiënt verdeelt over het wagenpark en rekening houdt met bestel-, klant- en voertuigenrestricties.

Gedaan met zelf te puzzelen

Bij ritplanning komt het erop aan de ontvangen orders optimaal te verdelen over de beschikbare mensen en middelen, zodat efficiënte en logische ritten ontstaan. Met software voor ritplanning gebeurt dit semi- of volautomatisch.

Slimme algoritmes berekenen razendsnel verschillende oplossingen en presenteren het beste resultaat binnen een paar tellen op uw scherm. Op die manier kan de transporteur betere resultaten behalen: vollere voertuigen, minder kilometers en chauffeurs die in minder tijd meer orders kunnen afhandelen. 

Optimale rittenplanning ongeacht de almaar toenemende restricties

Het toenemend aantal restricties kan transportplanning behoorlijk moeilijk maken. Klanten en overheden stellen steeds strengere eisen aan:

  1. Levertijden door het hanteren van vaste momenten;
  2. Laad- en loslocaties: het ene adres heeft een lage inrit, het andere losadres is te krap voor een oplegger. Is er een heftruck nodig? Of een bakwagen met laadklep?
  3. Ladingspecificaties zoals gewichten, afmetingen, volumes en laadmeters.
  4. Voertuigspecificaties zoals b.v. het aantal zendingen dat vervoerd kan worden. Mag het voertuig de binnenstad in of niet? Hoe plan je elektrische voertuigen in?

Al die relevante beperkingen kan je invoeren in de routeplanningsoftware die er rekening mee houdt.

Ritplanningssoftware met ‘drag-and-drop’

Geef je de controle niet graag uit handen? Dan is semi-automatisch plannen in plaats van volledig automatisch plannen voor je organisatie een optie. In ritplanningssoftware met een ‘drag-and-drop functie’ kan je elke order digitaal zelf naar één van de beschikbare voertuigen ‘slepen’. Eens klaar met de verdeling berekent de software het resultaat. Niet tevreden? Dan kan je zelf de planning aanpassen door te schuiven met orders.

Inzicht in de kosten

Je krijgt niet alleen zicht op de transportkosten, maar ook op de tolkosten en de CO2-uitstoot van het voertuig. Tolkosten zijn een belangrijke component in internationaal transport. In de software zijn de toltarieven die van toepassing zijn in de Europese Unie opgenomen.

Rectangle B Close_ web.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven