Versie 3 B-Close.gif

Een heftruck aankopen: kies je voor betaalbaarheid of zekerheid?

Logistiek

Jan Schauvliege beantwoordt de vraag met een andere: waarom niet beide? De man weet waarover hij praat. 35 jaar ervaring met het verkopen, verhuren en onderhouden van heftrucks en magazijntoestellen. Oprichter en 10 jaar zaakvoerder van zijn eigen bedrijf. Een indrukwekkend internationaal netwerk. Maar hoe rijmt hij kwaliteit met budgetvriendelijkheid?

Voor jou als logistieke dienstverlener is het rollend materieel cruciaal om je klanten goed te bedienen. Een defecte of versleten heftruck, hoogwerker of heftafel betekent stilstand en veroorzaakt dus rendementsverlies. Anderzijds komen dergelijke machines doorgaans met een stevig prijskaartje. Zeker wanneer je voor nieuw materiaal gaat. En dat is al een eerste aspect waarbij Jan Schauvliege van HEFx een kanttekening plaatst.

Is nieuw altijd de beste optie?

“Alles hangt af van wat je precies wilt en voor welke taak,” stelt Jan. “Ondernemers zijn vaak op zoek naar een machine met technische specificaties voor gerichte taken. Daarmee kunnen ze hun aanbod diversifiëren en nieuwe markten aanboren. Net vanwege die typische vereisten gaan ze ervan uit dat een nieuwe machine de enige optie is.” In de praktijk blijkt dat lang niet altijd het geval. In onze gedigitaliseerde wereld onderhouden specialisten uit alle windstreken nauwe contacten. Ook Jan communiceert dagelijks via de telefoon en langs elektronische weg met internationale handelaars. En dat loont de moeite. “De meeste leken zijn hier niet van op de hoogte, maar het aanbod op de tweedehandsmarkt is onwaarschijnlijk uitgebreid. Hoe strak afgelijnd de specificaties ook zijn, de kans is groot dat ik precies de gezochte Heftruck, hoogwerker of ander rollend materieel vind. En ook nog eens voor een lagere prijs!” Ideaal dus om een nieuwe activiteit uit te testen en andere markten te prospecteren.

Is duur per definitie beter?


Nog zo’n vraag waar veel mensen spontaan bevestigend op antwoorden… en waarbij Jan er een andere mening op nahoudt. HEFx was goed tien jaar geleden dan ook de eerste verdeler van elektrische heftrucks en stapelaars van EP Equipment in België. “Toegegeven, het assortiment bestaat uit technisch weinig gesofisticeerde machines. Maar desondanks blijken ze in de praktijk heel degelijk en betrouwbaar.” Bovenop dat interessante prijskaartje, scoort het merk ook nog eens met zijn opmerkelijk lage onderhoudskosten. Zeker wanneer je de tarieven voor wisselstukken vergelijkt met de hoger gepositioneerde OEM-merken. “De baseline van EP Equipment luidt niet voor niets ‘betaalbare zekerheid’,” aldus Jan. Qua Total Cost of Ownership kan het merk zich meten met iedere concurrent.

Verbrandingsmotor of elektrisch?

Jan is ervan overtuigd dat de toekomst aan de elektrische heftruck is. Vooral sinds de Lithium-iontechnologie haar intrede deed. “De voordelen zijn legio: lithium-ionbatterijen vergen geen onderhoud, zijn performanter, gaan langer mee en verbruiken ook nog eens minder energie.” Nog een niet te onderschatten troef, de batterijen kennen geen gasvorming. Een flinke bijdrage aan veilige werkomstandigheden, en aparte laadzones zijn niet langer nodig. Ruimte die je voortaan nuttiger en rendabeler kan inzetten voor opslag of andere activiteiten. Jan adviseert zijn klanten de oude loodzuurbatterijen in hun machines te vervangen door lithium-ionpakketten. “Vermeldde ik trouwens al dat alle producten van EP Equipment leverbaar met deze innovatieve batterijen?” merkt hij fijntjes op.

Op zoek naar een heftruck of rollend materiaal voor jouw kmo? Aarzel niet contact op te nemen met Jan Schauvliege voor informatie of begeleiding.

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials