Versie 3 B-Close.gif

Ergonomisch werken met een heftruck: beter voorkomen dan genezen!

Ergonomisch werken is erg belangrijk. We denken daarbij vaak aan een ergonomische bureaustoel om achter onze pc te zitten. Maar ook als heftruckchauffeur is ergonomie belangrijk. B-CLOSE geeft tips om ergonomisch te werken met een heftruck zodat je zeker geen last krijgt van fysieke ongemakken zoals rugklachten, zeurende pijnen en tintelende of gevoelloze benen.

Ergonomie vorkheftruck: enkele bijkomende tools

Naast je stoel zijn er nog een aantal attributen die je helpen bij het ergonomisch werken met een heftruck:

 • Veiligheidsschoenen van het hoogste type zijn een must. Wil je een optimale grip bij het in- en uitstappen? Zorg er dan voor dat ze voorzien zijn van slipzolen.
 • Zorg voor aangepaste kleding. Vermijd dat je het koud krijgt, want dan functioneren je spieren minder goed en stijgt het risico op letsels. Comfort primeert qua kledij, kleding mag je bewegingen niet hinderen.

Ook op een heftruck ergonomisch zitten dankzij een goed ingestelde stoel

Alles start met een instelbare stoel. Maak gebruik van de mogelijkheden om deze perfect op jouw maat in te stellen:

 • Vermijd zowel te veel als te weinig ruimte ten opzichte van de pedalen door de stoel voor- of achteruit te schuiven.
 • Stel de rugleuning juist in en laat deze een hoek van 95-115 graden met de zitting maken. Een eventuele lendensteun die de holte tussen je rug en je rugleuning vult, kan ook nuttig zijn.
 • Heb je ook een instelbare stuurkolom, maak hier dan zeker gebruik van!
 • Zijn er armleuningen? Stel deze dan ook goed in voor een ontspannen werkpositie en juiste bereikbaarheid van de hydrauliekhendels.
 • Je gewicht kan je instellen met het dempingsysteem. Dat is cruciaal bij het voorkomen van chronische rugklachten! Is die goed ingesteld? Dan veert de stoel in, maar wordt de eindaanslag per dag maar 1 à 2 keer bereikt.

Ergonomie vorkheftruck: enkele bijkomende tools

Naast je stoel zijn er nog een aantal attributen die je helpen bij het ergonomisch werken met een heftruck:

 • Veiligheidsschoenen van het hoogste type zijn een must. Wil je een optimale grip bij het in- en uitstappen? Zorg er dan voor dat ze voorzien zijn van slipzolen en leg een slipvrije mat aan je voeten.
 • Zorg voor aangepaste kleding. Vermijd dat je het koud krijgt, want dan functioneren je spieren minder goed en stijgt het risico op letsels. Comfort primeert qua kledij, kleding mag je bewegingen niet hinderen.

Ergonomisch werken met een B-CLOSE heftruck: een aantal aandachtspunten

Heb je de motor van je heftruck gestart? Hou dan zeker hiermee rekening:

 • Een oneffenheid of put? Probeer die te vermijden!
 • Hou het rustig, rij niet te wild.
 • Rij vooruit als het kan. Een goed zicht is hierbij natuurlijk een must. Dit kan je eventueel nog verbeteren met spiegels.
 • Moet je achteruitrijden? Dan draai je je romp best een stukje mee met steun op de rugleuning zodat je nek minder belast wordt.
 • Als je moet afstappen (nooit springen!), hou je je best vast aan de handvatten of profielen van de beschermkooi.

Ergonomie is een sleutelwoord voor B-CLOSE

Heftruckspecialist B-CLOSE heeft een breed assortiment aan kwalitatieve heftrucks, nieuw en tweedehands. Ook het huren van een heftruck is een optie. B-CLOSE hecht zowel aan veiligheid als aan ergonomie enorm veel belang. Als je je werkdag grotendeels zittend doorbrengt, is een ergonomische stoel die een goede zithouding bevordert, een must. De juiste heftruck gecombineerd met bovenstaande tips, helpen je zeker goed op weg!

Wil je weten wat voor jou dan de juiste heftruck is? Neem dan contact op met de specialisten van B-CLOSE via onderstaand formulier!

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en B-CLOSE

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

 • B-CLOSE

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials