Versie 3 B-Close.gif

Haven van Brussel: “Ook kmo’s kunnen perfect via de waterweg vervoeren”

Voor de aanleg van de nieuwe lijn 3 van de Brusselse metro zal er 2 miljoen ton aarde (!) moeten worden afgevoerd. De Haven van Brussel en haar partners schuiven hiervoor de binnenvaart naar voor. Je wil er niet aan denken hoeveel vrachtwagens er meer op de Ring zouden rijden. Nu, je hoeft geen tonnen materiaal naar of van Brussel te transporteren om van het Zeekanaal Brussel Schelde gebruik te maken. Dat bewijst de brouwerij Brussels Beer Project. Voor zijn nieuwe productiesite aan de Biestebroekkaai in Anderlecht voerde de brouwerij de brouwtanks aan via het water.

A2PIX/ Port de Bruxelles


Haven van Brussel faciliteert binnenvaart

De brouwtanks voor Brussels Beer Project dienden van Olen te komen. Valérie Tanghe, manager van de havencluster van Haven van Brussel vertelt hoe zij de brouwerij bijstond om het transport over het water te organiseren:

“Als Haven van Brussel nemen we een faciliterende rol op ons wanneer je je transport over het Kanaal wil laten verlopen. Brussel Beer Project hebben we bijgestaan voor de organisatie van het transport, waarbij we ook een kleine financiële ondersteuning gegeven hebben. Brouwtanks zijn niet echt standaardgoederen om via het water te vervoeren. De veiligheidsmaatregelen die moesten genomen worden om ze goed vast te zetten, deden de prijs wat oplopen.”

Haven van Brussel haalt vrachtwagens van de weg

De bijstand van de Haven van Brussel kadert in haar ambitieus en duurzaam beheersplan om steeds meer vrachtwagens van de weg te halen. Dat zijn er momenteel elke dag zo’n 2000. Met name in de bouwsector valt er op korte termijn nog veel winst te boeken.

Oprichting Brussels Construction Consolidation Centre

Naar het voorbeeld van Londen richtte de Haven van Brussel en de Confederatie Bouw het Brussels Construction Consolidation Centre (BCCC) op.

Valerie Tanghe: “Grote bouwondernemingen hebben voor hun werven in Brussel de weg via het water al goed gevonden. Voor kleinere bouwfirma’s of voor ondernemingen actief in nichemarkten biedt het BCCC interessante diensten aan, zodat ook zij hun werven via het water kunnen bevoorraden.”

Zo kan je bij het BCCC stockageruimte huren om je voorraad, aangevoerd via het water, daar kan onder te brengen en om van daaruit de leveringen van kleinere hoeveelheden te verzorgen.

Valerie Tanghe: “Op de site van BCCC kan je ook bestellingen van verschillende materialen voor je werf laten samenkomen. De last mile neemt dan één vrachtwagen voor zijn rekening, die bestellingen samen aflevert.”

A2PIX/ Port de Bruxelles


Goed voor het milieu en zoveel meer

Vervoer via de binnenvaart is niet alleen goed voor het milieu door de vermindering van CO2-uitstoot, het verlaagt ook de druk op de mobiliteit via de weg, het vermindert het risico op ongevallen en het vermindert het aantal gevaarlijke, uitzonderlijke vervoerritten. Duurzaam vervoer is ook positief voor het groen imago van je bedrijf.

Consulteer gratis een transportexpert

Interesse om je logistiek en transport naar Brussel via het Kanaal te verzorgen? De Haven van Brussel stelt een transportexpert ter beschikking waarop je gratis een beroep kan doen. De Haven van Brussel zoekt voor jou de meest adequate oplossing op maat.

Meer info? Contacteer Valerie Tanghe via T 02 420 67 00 of

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Haven van Brussel

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Haven van Brussel

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials