B Close_banner web.jpg
België perfecte vlaggenstaat

België is perfecte vlaggenstaat

Haven

België doet het uitstekend als vlaggenstaat. In het jongste International Chamber of Shipping (ICS)-rapport krijgt België als één van de enige landen ter wereld het derde jaar op rij de perfecte score met alleen maar groene vlaggetjes.

“Ik ben zeer tevreden”, zegt Philippe De Backer, Minister voor de Noordzee. “Onze Belgische vloot is wereldklasse.”

In de jaarlijkse ‘Flag State Performance Table’ geeft ICS aan België de perfecte score. Hierbij wordt gekeken in welke mate vlaggenstaten de internationale regelgeving naleven. In totaal worden 18 indicatoren gebruikt.

Objectief waardeoordeel

De scheepvaartindustrie stelt deze tabel op en geeft haar objectieve waardeoordeel over de verschillende vlaggenstaten met de bedoeling de reders goed te kunnen informeren.

Philippe De Backer: “Wie internationaal met de Belgische vlag vaart, weet dat die garant staat voor kwaliteit. Reders die hiervoor kiezen, hebben op die manier een kwaliteitslabel waardoor ze bijvoorbeeld minder inspecties moeten ondergaan in verre landen.”

Jonge vloot

De ICS keek ook naar de gemiddelde leeftijd van de Belgische vloot. Hou ouder een schip, hoe groter immers de kans op tekortkomingen, defecten en mankementen. De Belgische vloot heeft een gemiddeld jonge leeftijd, nl ca 20 jaar.

Teneinde de koploperspositie te behouden én zelfs te versterken, bestelde Minister De Backer een studie om de concurrentiepositie van de Belgische vloot te analyseren, evalueren en aanbevelingen te formuleren.

Bron:  Kabinet Minister Philippe De Backer en Nautilus april 2019, maandblad van het Koninklijk Belgisch Zeemanscollege vzw

Keuleers banner 300x250.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven