B Close_banner web.jpg
Containertrafiek in Haven van Antwerpen

Containertrafiek in Haven van Antwerpen blijft groeien

Haven

Totale goederenoverslag terug in stijgende lijn

De Antwerpse haven heeft zopas haar kwartaalcijfers bekend gemaakt. De totale goederenoverslag daalde met 3%, maar dit is volgens de haven, na de recordcijfers van het eerste kwartaal in 2018, een normalisering van de situatie. Naarmate het kwartaal vorderde, zat er opnieuw een stijgende lijn in de totale goederenoverslag. De haven verwacht dat deze trend de volgende maanden zal aanhouden, o.a. door extra MSC-lading tussen Antwerpen en Noord-Europa.

Antwerpse containertrafiek piekt

De containertrafiek blijft het dus goed doen. Maart 2019 was op dit vlak zelfs de sterkste maand ooit. Vorig jaar steeg het marktaandeel van containers tot 27,5%, of een toename met 0,7 procentpunt. Netto bedroeg de groei 650.000 TEU. “Onze containeroverslag blijft groeien, ondanks verzwakte economische vooruitzichten. Dit is goed nieuws voor Port of Antwerp, en bestendigt onze uitstekende positie als hub voor containerlading in de wereldwijde logistieke keten”, stelt CEO Jacques Vandermeiren.

Lichte terugval in breakbulk

Voor breakbulk noteerde de haven een lichte terugval, in vergelijking met het artificieel hoog eerste kwartaal in 2018 door de staalheffingen van de Verenigde Staten. Er werden toen heel wat staalvoorraden aangelegd. Concreet presteert de ijzer- en staaloverslag 5% onder het niveau van vorig jaar.

RoRo overslag steeg

De RoRo overslag steeg met 3,2%. Het aantal stuks rollend materieel daalde, maar het aantal ton nam toe door de stijging van het gemiddeld gewicht per voertuig.

De totale overslag van droge bulk daalde met 8,8% als gevolg van de lagere overslag van ertsen, kolen, schroot en meststoffen. De overslag van zand en grind groeide met 6%. Voor meststoffen noteerde de haven in maart een sterke herstelling, met de beste maandoverslag sinds februari 2011.

Vloeibare bulkoverslag daalde

De vloeibare bulkoverslag daalde in de eerste drie maanden met 8,6%, maar in maart was er een merkbaar herstel, weliswaar minder uitgesproken bij aardoliederivaten, die het grootste onderdeel binnen de vloeibare bulk uitmaken.  De zachtere winter van 2019 zit daar voor iets tussen, net als de groeivertraging van de Europese economie. Na sterke dalingen in januari en februari deed zich in maart een mooi herstel voor, zowel voor ruwe aardolie als voor chemicaliën.

Keuleers banner 300x250.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven