B Close_banner web.jpg
Ineos

Grootste investering in Antwerpse haven in 20 jaar

Haven

Chemieconcern INEOS investeert 3 miljard euro

INEOS, een van de grootste chemieconcerns ter wereld, investeert een bedrag van 3 miljard euro in de haven van Antwerpen. Dat is de grootste investering in de Europese chemie-industrie in 20 jaar. De investering is goed voor 400 nieuwe jobs.

Grondstoffen voor verschillende sectoren

Voor de verdere expansie van INEOS kwamen verschillende Europese locaties in aanmerkingen. De Britse chemiegroep koos uiteindelijk voor Antwerpen. In het havengebied wil INEOS een gloednieuwe propaandehydrogenatiefabriek en een ethaankraker bouwen. De fabriek zet propaan om in propyleen en de kraker vormt ethaan om tot ethyleen. De grondstoffen die ontstaan zijn bestemd voor sectoren zoals de automobiel-, bouw- en kledingsector, cosmetica, persoonlijke verzorging, farmaceutica, elektronica en verpakkingsmaterialen.

Overnemen van concessies van buurbedrijven

Concreet investeert INEOS in de bestaande site van de groep in Lillo en op aanpalende terreinen. De Groep neemt daartoe niet-gebruikte delen van concessies van buurbedrijven over. De nieuwe installaties zullen via pijpleidingen verbonden zijn met diverse INEOS ethyleen en propyleen derivatenunits in Europa.

Klaar in 2024

INEOS verwacht de nieuwe productie-eenheden in 2024 in gebruik te nemen. De investering zorgt direct voor 400 directe banen en een vijfvoud aan indirecte jobs. Tijdens de constructiefase zullen ongeveer 3.000 werkkrachten aan de slag zijn.

“Onze investering in een ethaankraker en propaandehydrogenatiefabriek van wereldschaal is de grootste in zijn soort in Europa sinds meer dan een generatie en een belangrijke ontwikkeling voor de Europese petrochemische industrie. Wij geloven dat deze investering een jarenlange terugval in de Europese chemische sector kan keren”, stelt Jim Ratcliffe, CEO en voorzitter van INEOS.

50ste grootste bedrijf ter wereld

INEOS begon in Antwerpen in 1998 met één site en met 400 werknemers. Het bedrijf realiseerde dat jaar een omzet van 200 miljoen euro. Vandaag is INEOS het 50ste grootste bedrijf ter wereld met ongeveer 20.000 werknemers op 171 locaties in 24 landen. In 2017 zette de private onderneming 60 miljard euro om. De EBITDA bedraagt 7 miljard dollar. INEOS heeft ook olie- en gasvelden in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen.

Keuleers banner 300x250.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven