B Close_banner web.jpg
Het nieuw havenhuis in Antwerpen - port of Antwerp

Havenbedrijf Antwerpen verbindt zich met cultuur

Haven

Wat hebben het Havenbedrijf en Boek.be, organisator van de Boekenbeurs, met elkaar gemeen? Antwerpen, juist. Boeken die over de haven gaan? Laat ons het antwoord in de complementariteit zoeken. Ze worden ‘partners’ voor de Boekenbeurs 2019 met als thema ‘Wereldhaven van boeken’.

Aantal bezoekers Boekenbeurs daalt

De samenwerking is aangekondigd op het moment dat Boek.be zicht heeft op het bezoekersaantal van 2018. En helaas ging het cijfer er dit jaar alweer op achteruit: 138.000 bezoekers. In 2017 waren het er nog 143.000 en in 2010 zelfs 180 000. Boek.be haalde reeds heel wat uit de kast om een nieuwe dynamiek aan het boekenfestijn te geven. Het aspect ‘beleving’ kreeg meer aandacht. Auteurs worden centraler gesteld. Er werden samenwerkingen aangegaan met o.m. de KULeuven, Fintro, Creatief Schrijven, zelfs met de Brusselse ‘Foire du Livre’.

Havenbedrijf en Boekenbeurs vernieuwen samen

De organisator van de Boekenbeurs ambieert een internationaler karakter door buitenlandse bekende auteurs aan te trekken en heeft ook nood aan meer beursoppervlakte. Tegen de volgende editie zal Antwerp Expo vergroten door de uitbreiding van hal 4 met 2.500 m². Ook al zou je het Havenbedrijf en Boek.be/de Boekenbeurs niet meteen in één adem noemen, het gebeurt wel meer – en zeker in het buitenland – dat economie en cultuur mekaar vinden. 

Barbara Janssens, communicatiemanager Havenbedrijf Antwerpen: “Zowel het Havenbedrijf als de Boekenbeurs zijn in transitie. Dat hebben we dan alvast gemeenschappelijk. De samenwerking houdt in dat we samen gaan nadenken hoe we de Boekenbeurs 2019 inhoudelijk vorm kunnen geven. Het Havenbedrijf kan de internationale ambities van de Boekenbeurs mee helpen waarmaken. We hebben een groot internationaal economisch netwerk en kunnen helpen bij het aantrekken van buitenlandse non-fictie auteurs.”

Ontmoetingen met auteurs op Waterbus?

Voorafgaande gesprekken tussen het Havenbedrijf en Boek.be leverden al heel wat bijzondere en innovatieve ideeën op, die in de volgende maanden uitgewerkt worden. Mogelijke pistes worden alvast bekeken: het aantrekken van twee auteurs met wereldfaam en het organiseren van auteursontmoetingen op de Waterbus. In het voorjaar 2019 stellen beide partijen de eerste projecten voor.

What’s in voor het Havenbedrijf?

Naast het inhoudelijk co-creëren van de Boekenbeurs 2019 zal het Havenbedrijf Antwerpen ook een financiële inbreng doen. “Door de samenwerking hoopt het Havenbedrijf bij het grote publiek meer bekendheid te krijgen. ‘Wereldhaven van boeken’ is het thema van de Boekenbeurs 2019 waar de boekenbeursbezoeker ook de Antwerpse haven kan ontdekken. We hebben een sponsorbudget voorzien, maar dat bedrag willen we op dit moment nog niet communiceren omdat het kan wijzigen tijdens het co-creatie traject. Het principiële partnership is er, nu moeten we aan de slag”, besluit Barbara Janssens.

Keuleers banner 300x250.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven