Versie 3 B-Close.gif

Hoe ga ik om met de vele wijzigingen in de douanewetgeving?

Er staan tal van ingrijpende wijzigingen in de douanewetgeving op stapel. Sommige werden al doorgevoerd, een deel werd uitgesteld, maar van afstel is geen sprake. Stream Software houdt de vinger aan de pols. Het doel? Alle nieuwe ontwikkelingen integreren in de eigen douane-applicatie, om jou als industriële of logistieke speler maximaal te ontzorgen.

Stream Software spreekt ‘douanees’. Het Antwerpse familiebedrijf ontwikkelt al ruim een kwarteeuw softwareoplossingen voor douane, industrie en logistiek. Die stroomlijnen logistieke operaties, waarvoor de douanewetgeving verplichtingen vooropstelt. Het opzet is duidelijk: klanten kunnen volledig focussen op hun core business, terwijl de software op de achtergrond zorgt dat ze in orde zijn (en blijven) met de regelgeving.

Veel nieuwigheden in de douanewetgeving

Het douanelandschap ondergaat momenteel heel wat veranderingen en dat heeft onder meer een impact op de aangiften en procedures. Een aantal wijzigingen zou men oorspronkelijk nog in de loop van dit jaar invoeren. Om uiteenlopende redenen is dit uitgesteld tot 2023. Toch is het belangrijk te weten wat er precies zit aan te komen en hoe je kmo zich kan voorbereiden op de nieuwe douanewetgeving. Daarom lijsten we eerst bondig de voornaamste wijzigingen voor de Belgische bedrijfswereld op.

  • IDMS (Import Declaration Management System) zal alle modules ten invoer (PLDA, E-Commerce H7, BE-Gate) bundelen in één geheel nieuw aangiftesysteem.
  • De ontwikkeling van het volledig nieuwe declaratiesysteem AES (Automated Export System) loopt parallel met NCTS5, gezien de link tussen beide systemen. AES vervangt het huidige PLDA export.
  • De technische specificaties van NCTS (New Computerised Transit System) fase 5 zijn beschikbaar. Belangrijkste wijzigingen: het berichtenverkeer wijzigt van edifact naar XML en ook de datastructuur verandert.
  • En daar blijft het niet bij. Zo wordt ook de volledige goederencomptabiliteit vervangen door het nieuwe PNTS, en krijgt ook EMCS een volwaardige upgrade.

Wat is de impact van de wijzigingen?

Het is meteen duidelijk dat de vele wijzigingen in de douanewetgeving de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Al kunnen gebruikers van Customs Dossier op beide oren slapen. Stream Software ontwikkelde deze oplossing op basis van scenario’s, rechten en parameters, om alle douaneprocedures te ondersteunen. Je kan de software beschouwen als een intelligente tussenlaag, die alle relevante elementen bevat: PLDA, AGS, NCTS, EMCS, fiscale vertegenwoordiging, entrepotbeheer en andere commerciële douane- en voorraadsystemen. Op die manier kan je de douaneflows maximaal automatiseren. Stream Software past bij elke wijziging de nieuwe douanewetgeving stelselmatig aan in de applicatie, zodat jij enkel de basisinformatie hoeft in te geven.

We houden je via deze pagina’s op de hoogte van alle wijzigingen in de douanewetgeving en lichten ze in detail toe. Wil je ondertussen meer vernemen over onze slimme oplossingen? Neem dan contact met ons op. Of vul het formulier hieronder in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Stream Software

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Stream Software

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials