Hoe kan uw inkoper u helpen om meer cash beschikbaar te houden?

Logistiek

Voor een bedrijf is het belangrijk om voldoende werkingskapitaal beschikbaar te hebben, om flexibel te kunnen reageren op opportuniteiten in de markt. Een goed cash beheer is dan ook cruciaal voor de financiële gezondheid van uw bedrijf.

Uw inkoper kan op 3 gebieden invloed uitoefenen om het working capital te optimaliseren:

Optimalisatie van betalingstermijnen bij leveranciers

Voorraadbeheer: de Inkoopcyclus en leveringen beter afstemmen op de vraag

Samen met finance werken aan efficiëntere leveranciersrelaties (contract compliance)

Extra kortingen bekomen voor vervroegde betalingen bij leveranciers die cash nodig hebben


Optimalisatie van betalingstermijnen

Inkoop kan bij onderhandelingen met leveranciers de betalingstermijnen verlengen. Op die manier blijft de cash langer in het bedrijf. Maar dan moet u wel een gezonde financiële relatie met uw leveranciers hebben, zodat het betalingsuitstel niet doorgerekend wordt in de aankoopprijs.

 

Voorraadbeheer

Door een goed inzicht in de hoeveelheid goederen die nodig is voor de dagelijkse operations, door af te stemmen met planning, en de voorraad te controleren alvorens nieuwe orders te plaatsen, kan inkoop het voorraadpeil onder controle houden en meer cash beschikbaar houden voor het bedrijf.

 

Leveranciersrelaties managen

Inkoop kan ook werken aan contract compliance, efficiëntieverbetering, extra kostenreducties in de supply chain, en post-payments audits. Inkoop kan extra kortingen bekomen voor vervroegde betalingen, bij leveranciers die cash nodig hebben. Dit levert een dubbel resultaat op: minder cash spent en een verbeterde relatie met de leverancier.

 

http://www.bevib.be/Opleidingen/Inkoop/costencashmanagement.aspx

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?