Inkoop en Logistiek

Logistiek

Binnen inkoop stellen wij vast dat voor bepaalde materialen logistiek nog optimaler kan worden georganiseerd. Wij hebben het niet over de directe hoofdmaterialen maar wel over de kleine aankopen. Aankopen die zich in het routine kwadrant bevinden van de Kraljic Matrix. Kenmerkend voor deze materialen zijn de grote diversiteit en het groot aantal betrokken leveranciers.

De toelevering van deze materialen wordt in de meeste gevallen door de leverancier georganiseerd. Hij heeft voor deze materialen een logistieke afdeling of een contract met een logistieke dienstverlener die de levering van deze materialen optimaal organiseert vanuit het oogpunt van de leverancier.

De gevolgen voor de klant zijn echter groot:

- Een groot aantal leveringen die onverwachts toekomen

- Gevolg hiervan is het vele administratieve werk voor de receptie van de klant

De oplossing voor dit probleem is eenvoudig: de logistieke acties moeten voor zowel leverancier als klant tegelijkertijd geoptimaliseerd worden, waardoor ook de TCO verbetert. Dit kan door het organiseren van een logistiek netwerk dat voor beide partijen een gelijkaardige dienstverlening biedt. Praktisch wil dit zeggen dat de logistieke dienstverlener een aantal materialen bij diverse leveranciers ophaalt, deze in een Cross Dock overslag bundelt voor de verschillende klanten, en de levering uitvoert in 1 beweging naar de klanten.

In deze filosofie kan men zelfs verder de lijn optimaal doortrekken door bij de leverancier de leveringen uit te voeren op niveau van gebruiker zodat bij de klant hiervoor geen centrale magazijn functie meer nodig is. De leveringen worden automatisch aan de interne gebruiker bezorgd. Materialen die hiervoor in aanmerking komen zijn alle MRO leveringen: kantoormaterialen, mechanische en elektrische kleine onderdelen voor de onderhoudsafdeling, maar ook kleine onderdelen die nodig zijn voor de productie en die door dit systeem op een optimale wijze aan de gebruiker ter beschikking worden gesteld.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?