Versie 3 B-Close.gif
De experten van Kempisch Trainingcentre

De docenten bij Kempisch Trainingscentre: passie, praktijkkennis en didactische vaardigheden

Bas Beeckman vertelde aan KMOinsider over de onderscheidende troeven van Kempisch Trainingscentre en de gedreven docenten die er werken.

Lesgeven is een passie en een missie

Bas Beeckman is docent bij het Kempisch Trainingscentre, waar hij opleidingen over code 95 verzorgt. Hij was zelf jarenlang internationaal vrachtwagenchauffeur. 18 jaar geleden besloot hij bewust de overstap te maken naar het onderwijs. Met een pedagogisch diploma op zak werd hij instructeur in de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Toen in 2009 de opleidingen voor de code 95 verplicht werden, was het voor hem een logische stap om de ploeg van de Kempische Rijscholen te gaan versterken. Lesgeven is voor Bas Beeckman een passie en een missie. En dat geldt ook voor de andere docenten.

Wat onderscheidt de opleidingen en docenten van Kempisch Trainingscentre?

Een les is een moment van samenkomen en nadenken over een topic. We leren allemaal van elkaar.

  • Vaktechnische en pedagogische kennis

Elke docent die opleiding geeft in het opleidingscentrum, heeft een eigen persoonlijkheid, een uitgebreide kennis over zijn of haar sector en ruime praktijkervaring. De ene docent is een expert op het vlak van de wegcode, de andere is gespecialiseerd ecodriving, soms komt een politieagent een opleiding geven over boetes … De docenten hebben een zeer diverse kennis en het Kempisch Trainingscentre laat elke docent bewust zijn of haar opleiding verzorgen. Naast die vaktechnische kennis, vraagt het Kempisch Trainingscentre van docenten dat ze de nodige pedagogische en didactische vaardigheden hebben.

  • Steeds up-to-date

De docenten zelf volgen minstens jaarlijks opleidingen om op beide vlakken, zowel vaktechnisch als didactisch, up-to-date te blijven. In ‘Train the Trainer’-sessies leren ze de kneepjes van het vak om kennis zo goed mogelijk over te brengen. De docenten zijn trouwens zelf vragende partij voor bijkomende opleiding. Wanneer ze de nood voelen aan meer kennis over bepaalde topics en regelgeving, zal Kempisch Trainingscentre voor ondersteuning zorgen. Zo blijven de docenten op hoog niveau lesgeven.

  • Respect voor cursisten

Bovendien tonen de docenten respect voor de cursisten vanuit hun eigen praktijkervaring. Ze kennen de complexiteit van de reglementering en weten wat het is om op de openbare weg te rijden met een vrachtwagen of bus. Zo streven ze ernaar de regels op een technische, maar menselijke manier over te brengen.

  • Een leermoment voor iedereen

Het Kempisch Trainingscentre geeft les aan beroepschauffeurs. Binnen die groep zijn er uiteraard nog grote verschillen. Sommige cursisten hebben 30 jaar ervaring, terwijl andere chauffeurs hun eerste navorming voor code 95 komen volgen. “Het is een mooie mix, we leren allemaal van elkaar,” vertelt Bas Beeckman. Soms is hij moderator tussen jonge garde en ervaren, oudere persoon. Hij probeert dan een mooi gesprek te laten ontstaan waaruit alle partijen, ook de lesgever, iets kunnen leren. Een opleiding is voor hem meer dan een les met eenrichtingsverkeer, het is “een moment van samenkomen en nadenken over een topic.” De overheid verwacht uiteraard dat je een bepaald protocol volgt, maar binnen dat protocol zoeken en vinden de docenten wel de vrijheid om in te gaan op vragen die de cursisten aanreiken. De docent voelt goed aan wat de nood uit de dagelijkse praktijk is en kan daarop inspelen.  

Hoe ervaren bedrijven en cursisten die aanpak?

Bedrijven appreciëren de goede, persoonlijke begeleiding die Kempisch Trainingscentre vanaf de intake biedt. Ook tijdens de lesmomenten is die persoonlijke touch aanwezig. “Zo kom je tot de mooiste resultaten,” vindt Bas Beeckman. Door de persoonlijke aanpak van A tot Z zullen bedrijven of chauffeurs soms expliciet naar dezelfde docent vragen, omdat ze een band voelen, respect voor hun praktijk ervaren, en op lange termijn willen samenwerken.

Zelf ook een opleiding volgen bij de experts van Kempisch Trainingscentre? Schrijf je nu in op hun website of stel je vraag hieronder.

Lees ook:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kempisch Trainingscentre

Meer weten?

Logo Kempisch Trainingscentre

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kempisch Trainingscentre

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials