Versie 3 B-Close.gif

Hoe zit het precies met de vakbekwaamheid van truck- en buschauffeurs?

Logistieke Opleidingen

Wanneer is een code 95 op je rijbewijs nodig?

Ben je professioneel bestuurder met een rijbewijs C (vrachtwagen) of D (autobus)? Dan dien je je  vakbekwaamheid aanvullend te tonen met een zogenaamde ‘Code 95’ op je rijbewijs. Om de vijf jaar moet je hiervoor een nascholing volgen.

Hoe kan je je Code 95 behalen?

Je vakbekwaamheid kan je behalen tegelijkertijd met je rijbewijs, via een gecombineerd examen, of na je rijbewijs, via een initieel basiskwalificatie-examen. Heb je al een rijbewijs C of D, en wil je er ook een halen in respectievelijk D of C, dan kan je deze vakbekwaamheid behalen via een complementair basiskwalificatie-examen.

Het initieel basiskwalificatie-examen kan je als je wil met eigen middelen en buiten een autorijschool behalen.

Hoe je vakbekwaamheid verlengen?

Wens je je vakbekwaamheid te verlengen? Dan dien je een permanente opleiding te volgen onder de vorm van modules, in een erkend centrum, voor een totale duur van 35 uren.

Wanneer heb je geen code 95 nodig?

In bepaalde gevallen heb je geen beroepsbekwaamheid nodig. Dit is meer bepaald wanneer je een voertuig bestuurt waarvan de maximaal toegestane snelheid niet hoger is dan 45 km per uur, wanneer je een voertuig bestuurt dat ressorteert onder de diensten van de strijdkrachten, de civiele bescherming, de brandweer of de machten belast met de openbare orde of onder controle ervan, wanneer je een voertuig test op de openbare weg om het technisch te verbeteren of in het kader van een herstelling of een onderhoud, of wanneer je een omgebouwde voertuig bestuurt dat nog niet in het verkeer werd gesteld.

Dit geldt ook voor voertuigen die worden gebruikt in geval van nood of reddingsoperaties en voor voertuigen die gebruikt worden voor het niet-commercieel van goederen en personen voor privédoeleinden. Ook voertuigen (of een combinatie van voertuigen) die ingezet worden voor het vervoer van materieel, apparatuur of machines bestemd voor de bestuurder in het kader van de uitoefening van je beroep, op voorwaarde dat het besturen van dit voertuig niet jouw hoofdactiviteit is.

Meer info

Bron: https://mobilit.belgium.be

Op zoek naar een erkend trainingscentrum voor een opleiding vakbekwaamheid?

KEMPISCHTRAININGSCENTRE - rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials