BCLOSE_Leaderboard.gif
Certificaat

De Kamer van Koophandel mee met de tijd: een oorsprongscertificaat aanvragen via API

Als exporteur heb je dikwijls een oorsprongscertificaat van de goederen die je exporteert nodig. In België kan je dit certificaat aanvragen bij de Kamers van Koophandel, hiertoe gemachtigd door de FOD Economie. Dit kon al digitaal. Maar vanaf begin 2020 kunnen die aanvragen via een nieuwe en performantere communicatiemethode API (=Application Programming Interface) verlopen.

Wat is een oorsprongscertificaat en wanneer heb je dit nodig?

Een oorsprongscertificaat is een officieel administratief document dat het land van oorsprong van het product aangeeft. Met het land van oorsprong bedoelt men het land waar het product gemaakt werd. Het bepalen van het land van oorsprong lijkt vrij eenvoudig. Wanneer het product volledig verkregen wordt in 1 land, zoals bij bijvoorbeeld land- en tuinbouwproducten, is dit ook zo.

Soms komen grondstoffen en/of onderdelen voor het maken van een product uit 2 of meer landen. Dit maakt het bepalen van het land van oorsprong complexer. Maar dankzij de oorsprongsregels, of het geheel van methodes gebaseerd op de samenstelling van de producten en/of de productiewijze, kan men de oorsprong van het product ook in zo’n geval bepalen.

De oorsprong van een product is met andere woorden de nationaliteit van het product. Dit begrip is essentieel voor de douanetechnische behandeling van goederen die in de Europese Unie ingevoerd of gemaakt worden of voor goederen die naar derde landen worden uitgevoerd.

Een certificaat van oorsprong kan nodig zijn in deze gevallen:

 • Voor het bekomen van een invoervergunning
 • In een documentair krediet
 • Voor de douane bij het land van invoer
 • Om vermindering van invoerrechten te bekomen
 • Op vraag van de klant

Doe het digitaal!
Oorsprongscertificaten kunnen zowel fysiek als digitaal afgegeven worden. Een digitale aangifte gebeurt via DigiChambers en heeft veel voordelen:

 • Snellere behandeling
 • Lager tarief
 • Minder fouten
 • Tijdbesparend
 • Mogelijkheid voor buitenlandse klanten/douane om zelf via DigiChambers de echtheid van het certificaat te controleren
 • Mogelijkheid om 24/7 aangiftes te doen
 • Mogelijkheid om het document zelf af te printen
 • Gebruiksgemak door gebruik van templates
 • Mogelijkheid tot implementeren van gegevens via XML-formaat

Kamer van Koophandel optimaliseert de digitale aangifte

De Kamer van Koophandel communiceerde voor zijn digitale oorsprongscertificaten tot nu toe via de FTP-methode (=File Transfer Protocol). Dit is een oudere methode om data over te brengen van systeem A naar systeem B. FTP blijft in een eerste fase ondersteund, maar zal door DigiChambers niet meer doorontwikkeld worden. Nieuwe features zullen dus niet meer beschikbaar zijn in FTP.

Intussen werd namelijk DigiChambers 2.0 ontwikkeld, die communicatie via API ondersteunt. API is een modernere, robuustere en veiligere methode om digitale systemen met elkaar te laten “praten”.

De ontwikkeling van de API werd opgevolgd door Stream Software. Zij bieden een module ‘digital certificates’ aan voor B2B digitale aangiften bij de Kamer van Koophandel. De API met de KvK werd binnen hun douaneapplicatie Customs Streamliner ingebouwd:

- Customs Streamliner kan factuurinformatie in het Customs Dossier opslaan om er vervolgens de aanvraag van een Certificaat van Origine (COO) mee te maken.
- De module kan ook standalone gebruikt worden voor COO-aanvragen.

Voor de bestaande klanten van de ‘digital certificates’ module verandert er niets. Het nieuwe proces loopt pas nadat je op ‘send’ drukt. Voor de omzetting van FTP naar API, worden klanten persoonlijk gecontacteerd.

Wil jij meer weten over of heb je interesse in deze manier van oorsprongscertificaten aanvragen? Neem dan contact op via onderstaand formulier!

Meer lezen:

Screen je douaneaangifte automatisch op fouten en win tijd

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Stream Software

Meer weten?

Logo Stream Software

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

 • Stream Software

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials