Versie 3 B-Close.gif
Douane-administratie

Enkele wettelijke aanpassingen binnen de douane: moet jij ervan wakker liggen?

De douanewetgeving staat niet stil. Men blijft sleutelen aan een optimale werkwijze en dus krijg je wel af en toe te maken met wettelijke aanpassingen. Momenteel is er sprake van 2 specifieke aanpassingen. Over welke aanpassingen gaat het exact én vooral: moet jij ervan wakker liggen?

Wettelijke aanpassing in de elektronische aangifte: PLDA – Consignor vak 2

PLDA staat voor ‘PaperLess Douane en Accijnzen’ en is een toepassing voor het elektronisch indienen en verwerken van aangiften. Tot nu toe kon vak 2 Consignor niet ingevuld worden bij PLDA-import, maar dit gaat wijzigen. Vak 2 zal verplicht ingevuld moeten worden op verzoek van het Centrale Departement Risicomanagement. De deadline voor de wijziging was oorspronkelijk 01/03/2020, maar dit werd uitgesteld tot mei 2020.

Men zal de volledige naam en adresgegevens moeten vermelden van de medecontractant van de persoon die de goederen in de Unie invoert en ze er op zijn naam in het vrije verkeer brengt. Als er bij de invoer meer dan twee partijen betrokken zijn, wordt diegene die optrad als ‘laatste verkoper’ van de goederen vóórdat zij in de Unie worden ingevoerd, vermeld in vak 2. Wie is nu de laatste verkoper in zo’n geval? De laatste verkoper is de partij die de goederen als laatste verkocht voordat zij in het douanegebied van de Unie werden binnengebracht en er door zijn medecontractant in het vrije verkeer werden gebracht.

Een fictief voorbeeld: Een Japanse onderneming verkoopt goederen aan een Canadese onderneming. Die goederen worden dan (vóór de invoer in de Europese Unie) door die Canadese onderneming doorverkocht aan een Belgische onderneming. De goederen worden rechtstreeks van Japan naar België getransporteerd en hier in het vrije verkeer gebracht op naam van de Belgische onderneming. De Canadese onderneming is de laatste verkoper en moet in vak 2 vermeld worden. De Belgische onderneming moet in vak 8 worden vermeld.

Wettelijke aanpassing in het systeem voor accijnsschorsingsregeling: lancering EMCS 3.4

EMCS staat voor ‘Excise Movement and Control System’ en is het geautomatiseerd systeem om accijnsgoederen onder een accijnsschorsingsregeling over te brengen in de EU. De lancering van EMCS 3.4 in februari in Nederland en in maart in België brengt de nodige veranderingen met zich mee.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor de gebruikers:

  • Bij een manuele afsluiting van een elektronisch administratief document (e-AD) ontvangt de gebruiker een nieuw bericht (IE881).
  • Iedereen zal vanaf nu meer informatie over het documenttype of het certificaat kunnen vermelden in de e-AD. De gebruiker kan naast de codes 0 tot en met 18 nu ook verwijzen naar de TARIC-code in vak 44 van het Enig Document.
  • De AAD&A voorziet in de e-AD een nieuw veld ‘Verzendingsmerken’ onder de rubriek ‘Verpakking’. Als je de waarde ‘0’ als aantal verpakkingen opgeeft, is dit veld verplicht. Het is nu dus mogelijk samen verpakte goederen aan te geven.

Moet jij hiervan wakker liggen?

Ben jij gebruiker van de Stream Software? Dan kan je op je 2 oren slapen en moet je zeker niet wakker liggen van dit soort aanpassingen. Stream Software is vertegenwoordigd in alle werkgroepen van het Nationaal Forum (het overlegplatform van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en de privésector) en is altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en speelt daar snel op in.

De aanpassing binnen de PLDA werd al binnen de Stream Software ontwikkeld. Alle gebruikers van deze software zullen een upgrade ontvangen van de Customs Streamliner.

Stream Software anticipeerde op de lancering van de nieuwe versie van EMCS. Deze wijzigingen werden ook al in de applicatie ingebouwd, zodat alle gebruikers zorgeloos naar de nieuwe versie overgaan na een upgrade van de applicatie, die na contact met het installatieteam gebeurt.

Wil jij meer weten over deze aanpassingen of hoe Stream Software jou hierbij kan helpen? Neem dan contact op via onderstaand formulier!

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Stream Software

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Stream Software

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials