BCLOSE_Leaderboard.gif
​​​​​​​©Flanders Make heeft Smart Factory Benelux opgericht

Flanders Make heeft Smart Factory Benelux opgericht

Logistieke Software

Smart Factory Benelux wil bedrijven inspireren om zich aan te sluiten bij het Industrie 4.0 initiatief dat de noodzakelijke transformatie naar slimme, digitale fabrieken wil realiseren. De uitdaging: producten op maat maken aan de prijs en snelheid van serieproductie.

Demonstratiefabriek

De eerste demonstratiefabriek werd tijdens de grootste Belgische vakbeurs voor industriële automatisering Indumation 2019 in Kortrijk Expo van 6 tot 8 februari in aanwezigheid van Minister-president Geert Bourgeois voorgesteld.

“De maakindustrie heeft - alle doemdenkers ten spijt - een veelbelovende toekomst in Vlaanderen. Zij is een krachtige motor van onze economie en schept welvaart met 173.000 medewerkers, 5.155 bedrijven goed voor 24% van onze export en 60% van de privé-middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Industrie 4.0 is de sleutel: allesomvattende connectiviteit, intelligente machines, robotica, etc. Vlaanderen behoort thans tot de innovatieleiders in de EU. Samen bereiden we de toekomst voor”, zei de Minister-President.

Producten op maat maken

Klanten van productiebedrijven verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder meerkost. Wie erin slaagt om hierop in te spelen is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Dat is niet vanzelfsprekend. De huidige productiesystemen zijn afgestemd op grote hoeveelheden van precies hetzelfde product, niet op maatwerk.

“Wie zich aansluit bij het demonstratieplatform SmartFactoryBNL bouwt mee aan een gezamenlijk digitaal productiesysteem om nieuwe toptechnologieën te demonstreren en met elkaar te laten samenwerken in reële werkomstandigheden. Door hun technologie te integreren kunnen maakbedrijven ook leren om een eigen flexibel productiesysteem te maken dat zich eenvoudig aanpast aan nieuwe productvarianten”, licht Dirk Torfs, CEO van Flanders Make toe.

Oproep tot samenwerking

Meewerken aan SmartFactoryBNL is interessant voor aanbieders van b.v. automatiseringstechnologie, robots, IT-oplossingen en voor productiebedrijven die willen uitgroeien tot digitale fabrieken voor de toekomst. Bosch Rexroth (Bosch Groep) en Pilz zetten hun schouders alvast onder dit industrie 4.0 initiatief.

Flanders Make haalt de mosterd uit Duitsland

Het concept van Smart Factory komt uit Duitsland, waar Prof. Detlef Zülke, de befaamde hoogleraar en Industrie 4.0 pionier, al 50 bedrijven en onderzoekspartners samenbracht om een producentonafhankelijk digitaal productiesysteem te ontwikkelen. Hierin worden nieuwe veelbelovende technologieën jaar na jaar verder ontwikkeld en gedemonstreerd.

Flanders Make brengt dit succesvolle Duitse concept naar de Benelux, bouwt erop voort en verrijkt het met eigen expertise. De slimme demonstratiefabrieken in Duitsland en de Benelux zullen ook virtueel met elkaar verbonden worden, om ervaring op te doen met geconnecteerde fabrieken, die van elkaar kunnen leren. De kennis die hier opgebouwd wordt zal ook beschikbaar gesteld worden aan een brede groep van bedrijven met een hart voor innovatie.

© foto Flanders Make

STREAMSOFTWARE - Rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven