BCLOSE_Leaderboard.gif

Paul Durlinger aan het woord over opleidingen voorraadbeheer bij Slimstock Academy

Partner

Paul Durlinger is een autoriteit op het vlak van voorraadbeheer en forecasting en geeft opleidingen aan de Slimstock Academy. KMOinsider sprak met deze bevlogen expert om te leren wat de meerwaarde van voorraadbeheer is en hoe bedrijven slimmer kunnen omgaan met hun stocks.

Paul Durlinger bouwde zijn expertise in de supply chain uit als docent aan de universiteiten van Eindhoven en Pretoria. Daar gaf hij college over voorraadbeheersing en forecasting. Sinds 1987 helpt hij bedrijven met advies en opleidingen over voorraadbeheer, forecasting en productieplanning. Hij geeft opleidingen en schrijft artikelen om vakkennis rond deze topics te verspreiden onder een ruimer publiek. Dat doet hij ook als docent aan de Slimstock Academy. “Ik wil de theorie op een bevattelijke manier uitleggen en heb veel ervaring met hoe ze omgezet kan worden in de praktijk.”

Voorraadbeheer is essentieel voor bedrijven

Op de vraag waarom ook een kmo zich moet bezighouden met voorraadbeheer, antwoordt hij resoluut “Waarom niet?” Het is dan ook een gebied dat heel wat winst kan betekenen voor bedrijven. “Kmo’s laten heel veel geld liggen. Als je een of twee miljoen aan voorraad hebt liggen, kan daar makkelijk een paar honderdduizend euro vanaf,” meent Paul Durlinger. Vaak hebben bedrijven te veel voorraad liggen. Dat kost hen geld. Een te kleine voorraad betekent dan weer dat het servicelevel naar de klanten te laag ligt.

Kennis bijbrengen

Het is volgens Durlinger vooral een kwestie van wel willen, maar niet kunnen. “Bedrijfsleiders weten niet goed hoe ze het kunnen oplossen, waaraan ze moeten sleutelen,” luidt het. “Als ze dat niet weten, kunnen ze moeilijk aan het operationele niveau duidelijk maken wat zij moeten doen.” Paul Durlinger ziet inderdaad een grote discrepantie tussen het management – het strategische niveau – en het operationele niveau. Wat het management zegt, wordt niet altijd goed opgepakt op het andere niveau. “We willen managers duidelijk maken dat ze iets moeten vinden om beter met voorraden om te gaan.” Bedrijfsleiders moeten van hem niet op zoek naar een complete theorie. Het is een kwestie van een aantal kleine zaken aan te passen in het bedrijf en enkele tools te implementeren.

Opleidingen en publicaties over voorraadbeheer en forecasting

De sleutels daartoe krijgen ze aangereikt via de opleidingen die Slimstock organiseert en via handzame gidsen voor managers. Paul Durlinger legt de theorie op een bevattelijke manier uit en wil ze ook vertalen naar de praktijk. Cursisten moeten de theorie kunnen toepassen in hun eigen werkomgeving. Het aanbod van Slimstock Academy is divers en afgestemd op de noden van verschillende doelgroepen in de voorraadketen: managers, planners, voorraadbeheerders …

Tactisch niveau

Paul Durlinger roept managers niet alleen op hun kennis over voorraadbeheer te versterken. Hij pleit ook voor een tactische laag tussen het strategische en het operationele niveau in een bedrijf. “Die laag ontbreekt op heel wat plekken,” merkt hij op. Om daar werk van te maken, is kennis van de theorie nodig: “Aan de hand van theoretische kennis over forecasting kan je dat tactische niveau vormgeven.”

Management tools

Paul Durlinger reikt bedrijven ook management tools aan waarmee ze werk kunnen maken van intelligent voorraadbeheer. Op het tactische niveau kunnen analyses gemaakt worden waarmee het management onderbouwde beslissingen kan nemen. Zo stappen ze af van hun buikgevoel. “Het management team moet weten wat er is, want vaak is het assortiment te groot. Het bedrijf heeft 10.000 producten in voorraad, waarvan er maar 2.000 effectief lopen en de rest in voorraad ligt. Als ze die verhoudingen duidelijk zien, weten ze dat er iets moet gebeuren.”

Geld verdienen dankzij voorraadbeheer

“Met voorraadbeheer kun je effectief geld verdienen,” vertelt Paul Durlinger. Het is daarom niet altijd noodzakelijk je voorraad te verlagen, het is vooral een kwestie van ze goed te beheren. “Het management team en het bedrijf moeten zich concentreren op de zaken die er voor hen toe doen. Veel bedrijven houden zich bezig met producten die niets opleveren. Ik vraag hen altijd of ze dat bewust doen. Wij gaan niet zeggen wat ze moeten doen, maar we kunnen wel laten zien wat hun keuzes betekenen,” legt Durlinger uit.

Slimme software als hulp

Met Slim4 heeft Slimstock enkele bijzonder nuttige tools om je te helpen je voorraad slimmer te beheren en je te ontzorgen op bepaalde vlakken. De software helpt je de juiste beslissingen over je stocks te nemen, onder andere door je op voorhand inzicht te geven in wat bepaalde beslissingen betekenen. Je moet geen Slim4-gebruiker zijn om opleidingen aan de Slimstock Academy te volgen. Anderzijds bevat de software een aantal belangrijke elementen die ook in de opleidingen aan bod komen, zodat je ze meteen in de praktijk kunt omzetten als gebruiker.

Gidsen voor managers

Paul Durlinger is van plan om samen met Slimstock een reeks handzame boeken over voorraadbeheer te publiceren. In die gidsen vinden managers essentiële zaken die ze moeten weten over het slim beheren van hun voorraden. De publicaties zijn compact en snel te raadplegen, helemaal op maat van de drukbezette manager. Contacteer Slimstock om jouw gratis digitaal exemplaar van ‘The Role of Top Management in the Control of Inventories’ te krijgen.

Neem een strategische voorsprong door je voorraden optimaal te beheren. Ontdek hoe Slimstock je hierbij helpt! Vind meer informatie op de website of stel je vraag via het formulier hieronder.

Lees ook:

Meer weten?

Logo Slimstock

Contactinformatie

  • Slimstock
    De Regenboog 11
    2800 Mechelen
  • +32 (0)15 40 01 64

Ook interessant

Interessante bedrijven