B Close_banner web.jpg

Marc Van Peel Maritieme Man van het Jaar

Logistiek

De raad van bestuur van Espa Maritiem (Vereniging voor Maritieme Journalisten en Publicisten) heeft tijdens zijn jongste bijeenkomst beslist om Marc Van Peel, schepen voor de Haven en voorzitter van het Antwerpse Havenbedrijf, uit te roepen tot Maritieme Man van het Jaar.

De uitreiking van de hieraan verbonden ‘award’ zal, in samenspraak met de laureaat, in het najaar plaatsgrijpen. Marc Van Peel werd eenparig verkozen omwille van zijn grote verdiensten voor de haven van Antwerpen, de scheepvaart in het algemeen, de bevordering van de Vlaamse handel in het buitenland, zijn inzet voor de Scheldeverdieping en zijn inspanningen om de economie mee uit de voorbije crisis te halen. Espa is de schepen bovendien dankbaar dat hij ervoor zorgde dat de Scheldebron, die in mede-eigendom van de vereniging was, kon worden overgedragen aan het Antwerpse Havenbedrijf. De Maritieme Award wordt al uitgereikt sinds 1973. Toen werd als eerste havenschepen Leo Delwaide senior tot Maritieme Man uitgeroepen.

Later volgden onder meer Walter Osterrieth, voorzitter van Assiport, Jos Chabert in 1978 minister van Verkeerswezen in de toen nog unitaire regering; barones Eliane Achten, hoofd van een belangrijke scheepsagentuur, kwam in 1989 als eerste vrouw naar voor. In 1997 ontving toenmalig voorzitter Traen van de haven van Zeebrugge de onderscheiding en het jaar daarop was het JJ Westerlund van het gelijknamige havenbedrijf die de Maritieme Award kreeg. In een recentere tijd ging de onderscheiding naar o.m. Antwerps havenschepen Leo baron Delwaide (junior en naar directeur-generaal van het Havenbedrijf, Eddy Bruyninckx.

Ook buitenlanders kregen de ‘award’, onder meer de Luxemburgse reder Max Cigrang in 1980 en in 2001 de Italiaanse reder Emanuele Grimaldi. De onderscheiding bestaat uit een erepenning die de god Scaldis voorstelt en de Scheldebron in het Frans-Vlaamse Gouy.

Rectangle B Close_ web.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven