Versie 3 B-Close.gif
Code-95 Ruggenwervel

Opleiding ergonomie binnen code 95-nascholing helpt rugproblemen voorkomen bij vrachtwagenchauffeurs

Wist je dat rugklachten de op één na meest voorkomende klacht zijn waarvoor een arts geconsulteerd wordt? Meer dan 25% van het absenteïsme op het werk wordt erdoor veroorzaakt. Reden genoeg om er als kmo-zaakvoerder voor te zorgen dat de werkplekken van je medewerkers zowel gezond als veilig zijn. Vrachtwagenchauffeurs zijn een risicogroep inzake rugklachten: daarom voorziet Kempisch Trainingscentre een opleiding “ergonomie” binnen de code 95-nascholing.

Voorkomen is beter dan genezen

Ergonomie is de studie van de mens in relatie tot zijn omgeving, zowel in het dagelijkse leven als in arbeidssituaties. Op de werkvloer gaat het over werkplekinrichting, werkhouding, zithouding, mens-computerinteractie… Allen kunnen een impact hebben op het welzijn van je werknemers. Als werkgever is ergonomie dubbel belangrijk: niet alleen ben je bezorgd om de gezondheid van je medewerkers, je wil ook niet dat je bedrijf aan efficiëntie verliest door het uitvallen van een medewerker. Voorkomen is beter dan genezen, zéker op vlak van ergonomie.

Vrachtwagenchauffeurs behoren tot de grootste risicogroep: door het langdurig zitten, zitten ze letterlijk hun rug kapot. Dit heeft een impact op het leven van de chauffeur en dus op het bedrijf. Als bedrijf is het van cruciaal belang om voldoende "tools" aan te reiken. Op deze manier kunnen je werknemers zo lang mogelijk hun job uitoefenen zonder klachten. Er zijn vandaag de dag verschillende hulpmiddelen op de markt die dit mogelijk maken. De kandidaten kunnen zelf ook aan de slag door bepaalde technieken te gebruiken zodat hun lichaam minder belast wordt.

Ergonomie binnen opleiding code 95

Professionele bestuurders met een rijbewijs categorie C of D zijn verplicht vijfjaarlijks 35 uur nascholing te volgen. Zo verdienen ze hun attest code 95, wat - naast hun rijbewijs - een wettelijke verplichting is. Kempisch Trainingscentre (KTC) voorziet een les “ergonomie” binnen de opleiding code 95. Tijdens de opleiding wordt niet alleen een correcte zithouding aangeleerd, maar wordt ook aandacht besteed aan het correct in- en uitstappen. Daarnaast komt ook de manipulatie van voorwerpen aan bod alsook de verschillende oorzaken en problematieken van rugpijn.

​Tijdens de les worden aan de hand van praktijkvoorbeelden en oefeningen technieken aangeleerd om klachten te vermijden. Zijn er al klachten, dan worden tips meegegeven om deze te verminderen. Deze technieken kunnen écht een verschil maken voor de professional. Tot slot wordt er dieper ingegaan op het belang van een gezonde levenswijze met ook aandacht voor voeding, gebruik en misbruik van alcohol, drugs en medicatie, gezien hun correlatie met arbeidsongevallen.

Op zoek naar een opleiding code 95 voor uw vrachtwagenchauffeurs, waarbij de nodige aandacht besteed wordt aan ergonomie? Het KTC wil hiervoor je partner zijn en stelt zijn expertise graag ter beschikking. Vul snel onderstaand formulier in en KTC neemt contact met je op.

Meer lezen

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kempisch Trainingscentre

Meer weten?

Logo Kempisch Trainingscentre

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kempisch Trainingscentre

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials