B Close_banner web.jpg

Goederen transporteren? Zorg voor een aangepaste verpakking

Packaging

Veilig transporteren van fabrikant tot consument

Een degelijke transportverpakking beschermt je goederen tegen allerlei invloeden: manipulatie, weersomstandigheden, ongedierte,… Verstandig je producten verpakken, betekent dat je veiligheid en efficiëntie combineert met een zo laag mogelijke kostprijs.

Primaire, secundaire en tertiaire verpakkingen

Met een primaire en secundaire verpakking bescherm je je goederen tegen bederf en beschadiging. Maar meestal volstaan deze verpakkingen niet om je artikelen in grotere hoeveelheden te vervoeren. Je zal nog moeten zorgen voor een transportverpakking, een tertiaire verpakking.

Bulkproducten worden over het algemeen verpakt in balen of zakken. Consumptiegoederen worden verpakt in dozen en vervolgens op pallets gestapeld. De kwaliteit van je verpakking kan je laten testen door het Belgisch Verpakkingsinstituut. Dat voert praktijktests uit op een complete lading. De installaties van het instituut bootsen allerlei mechanische invloeden na, zoals trillingen, schokken, valbewegingen,… Het BVI heeft ook klimaatkamers waarin de invloed van temperatuur- en vochtschommelingen gesimuleerd wordt.

Goederen correct stapelen op pallets

Met de hulp van softwarepakketten kan je de optimale schikking van je producten op een pallet berekenen. Zulke programma’s gaan aan de slag met de opgegeven afmetingen van de pallet en van de goederen en houden rekening met de gewenste stapelhoogte en de mogelijkheid om dozen in verband te stapelen. Daardoor verhoog je de stabiliteit (maar de afzonderlijke dozen worden wel meer belast). Belangrijk is om dozen maximaal 7 centimeter van de rand van de pallet te stapelen opdat het draagvlak van de hele lading niet te klein wordt en de dozen niet zwaarder belast worden door bovenop gestapelde pallets.

Herbruikbare pallets

Om de kosten te drukken en afval te vermijden, gebruikt de distributiesector steeds meer herbruikbare transportverpakkingen, zoals de gestandaardiseerde Europallet van 80 bij 120 cm. Deze pallets hebben een statiegeldwaarde van zo’n 10 euro. Dat statiegeld is vooral een kwestie van afspraken tussen bedrijven onderling. Daarnaast is er ook de pool van CHEP ladingdragers. Je kan CHEP-pallets huren en bij levering eventueel ruilen met de ontvanger, maar je kan ook opteren om de pallets door CHEP te laten ophalen.

Meer informatie op www.ibebvi.be

4 dimensies 300x250.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven