Versie 3 B-Close.gif

Software kiezen: welk WMS-, ERP- of O2C-systeem is het juiste voor jouw bedrijf?

Er bestaan talloze ontwikkelaars die software voor logistieke dienstverleners aanbieden. Elk pakket heeft zijn eigen troeven, maar ook zijn beperkingen. Dat maakt de juiste software kiezen er niet makkelijker op voor 3PL/4PL-verladers en terminals. De specialisten van iOnLogistics helpen je op weg met enkele concrete tips.

De ideale software kiezen is belangrijk voor de toekomst van jouw kmo. De logistieke sector omvat uiteenlopende vakgebieden, elk met specifieke vereisten. iOnLogistics is letterlijk geboren en getogen in de niche van de logistieke dienstverlening. De Belgische softwareontwikkelaar stemde zijn order-to-cash software (O2C) iTOS integraal af op de dagelijkse business van 3PL/4PL-verladers en terminals. Het bedrijf is dan ook goed geplaatst om jou te adviseren.

Waarom is WMS-, ERP- of O2C-software kiezen zo belangrijk?

Zowat alle economische sectoren maken momenteel de digitale transitie door. Automatiseren en digitaliseren is van groot belang om in de toekomst competitief te blijven. Ook voor jouw kmo. Dit vergt de nodige investeringen, en dus wil je meteen de optimale software kiezen. Met andere woorden: een performant systeem dat beantwoordt aan jouw specifieke vereisten. De activiteiten van logistieke bedrijven liggen soms zo ver uiteen, dat er geen one-size-fits-all oplossing voorhanden is. Hoe kom je nu te weten welke systemen naadloos aansluiten bij jouw organisatie en welke bepaalde tekortkomingen hebben? Onderstaand stappenplan kan een handige leidraad vormen om de juiste tools te selecteren.

Software kiezen in 7 stappen

1. Stel een projectmanager aan. Veel bedrijfsleiders onderschatten hoe intensief en tijdrovend het proces van software kiezen kan zijn. Daarom is het een goed idee om een projectmanager aan te duiden en hem/haar voldoende tijd te geven om dit project succesvol af te ronden. Interne mensen verdienen de voorkeur boven externe specialisten, die het reilen en zeilen van de kmo onvoldoende kennen.

2. Maak je behoeften concreet. Breng de processen en activiteiten van de kmo in kaart. Stel jezelf de juiste vragen: welke flows moet de software zeker stroomlijnen. Maak je nu al gebruik van een systeem, bekijk dan wat er al dan niet goed functioneert en wat nog voor verbetering vatbaar is.

3. Hoe ziet je toekomst eruit? We leven in een snel veranderende wereld. Denk dus ook na over je doelstellingen en je behoeften in de toekomst. Zo vermijd je dat het nieuwe systeem binnenkort alweer verouderd is en jouw groei niet kan volgen.

4. Stel een RFQ (Request For Quotation) op. Bezorg de potentiële leveranciers een checklist met projectspecificaties, waarvan zij moeten aantonen dat hun systeem eraan tegemoetkomt.

5. Vraag een demo. Laat de potentiële leveranciers via een demo aantonen dat hun software beantwoordt aan jouw wensen en eisen.

6. Praat met gebruikers. Breng een referentiebezoek aan een kmo met gelijkaardige activiteiten, die het systeem al gebruikt. Zo krijg je informatie uit de eerste hand en kan je de gebruikers rechtstreeks vragen stellen over hun ervaringen. Over het product, maar ook over de dienstverlening van de leverancier.

7. Nu kan je de software kiezen. Kies voor het pakket van jouw voorkeur. Maar kies vooral ook voor een softwarepartner die bereid is om met je mee te denken en te groeien. Zo kan je een duurzame vertrouwensrelatie uitbouwen.

De performantie van iTOS

Ben je actief als 3PL/4PL-verlader of terminal, dan kunnen wij het proces van software kiezen alvast heel eenvoudig maken voor jou. iTOS, de order-to-cash software van iOnLogistics, is jouw bedrijf op het lijf geschreven. De software neemt jouw specifieke operaties en flows als uitgangspunt en dekt naadloos al jouw behoeften af.

Wil je graag vernemen wat iTOS specifiek voor jouw kmo kan betekenen? Aarzel dan niet en informeer bij onze specialisten. Je kunt ook het formulier hieronder invullen.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en iOnLogistics

Meer weten?

iOnLogistics

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • iOnLogistics

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials