B Close_banner web.jpg
Hoe mijn voorraden beheren? Kies de juiste voorraadbeheermethode

Hoe mijn voorraden beheren? Kies de juiste voorraadbeheermethode.

Supply Chain

Je voorraden efficiënt beheren doe je door een voorraadmethode te kiezen, die past bij je activiteiten. We zetten de belangrijkste werkwijzen voor voorraadbeheersing op een rijtje. 

Just in time (JIT)

Just in time is de voorraadbeheermethode die zijn oorsprong vindt in Japan. Het komt er op aan om de goederen ‘net op tijd’ of ‘zo laat mogelijk’ te leveren. De productie en de levering worden zo precies mogelijk om elkaar afgestemd. Het gevolg is dat je stocks slechts een korte tijd je magazijn bezetten, waardoor je je voorraadkosten zo laag mogelijk houdt. Nadeel van deze methode is dat je logistieke systeem niet onafhankelijk kan opereren. Je hebt geen buffervoorraden, waardoor de minste verstoring in de toelevering van grondstoffen je supply chain kan verstoren.

Lees ook: De juiste voorraad, op de juiste plaats, op het juiste moment

Last in, first out (LIFO)

Last in, first out is de voorraadbeheermethode waarbij de goederen die als laatste in de stellingen opgeslagen worden, er als eerste terug uit genomen worden. Deze methode wordt veel toegepast door bedrijven met een hoge doorvoersnelheid. De LIFO-methode is niet echt geschikt voor bedrijven met goederen met een vervaldatum. Is de doorvoersnelheid niet hoog genoeg, dan riskeer je stocks te krijgen, die blijven staan.

First in, first out (FIFO)

First in, first out is de voorraadbeheermethode die vaak gebruikt wordt in de levensmiddelensector. Ze is bekend van het ‘schabbenvulsysteem’. De goederen die het eerst binnengekomen zijn, worden ook als eerste weer verkocht en dus vooraan geplaatst. Je houdt de vervaldata van de producten goed in het oog, zodat je voorkomt dat producten over datum in je magazijn blijven staan. FIFO is ook de methode bij uitstek voor bederfbare producten en wordt algemeen toegepast in supermarkten. In horecabedrijven is FIFO niet altijd de standaard. Daar ligt de focus vaak op de gasten, en niet op de producten.

First expired, first out (FEFO)

First expired, first out is de voorraadbeheermethode waarbij de eerste vervallen producten eerst verkocht worden. Retours worden beoordeeld op basis van de vervaldatum en niet op aankomstdatum. Let wel, niet elk WMS-systeem (Warehouse Management System) kan producten registreren op basis van de houdbaarheidsdatum (THT).

Welke methode je ook verkiest, belangrijk is om ze te ondersteunen met de juiste software. Je kan ook beroep doen op een logistiek dienstverlener, zodat je je zelf op je corebusiness kan blijven focussen.

Banner Zetes 300x250.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven