Versie 3 B-Close.gif

Transport & Logistics 2022 in nieuwe thuishaven Gent

Logistiek

Dit jaar is Flanders Expo voor het eerst de eventlocatie van Transport & Logistics, de belangrijkste afspraak van het jaar voor de professionals uit de sector. Voortaan vindt de beurs jaarlijks afwisselend plaats in Antwerpen en de Arteveldestad. Die keuze duidt op het groeiende belang van Gent als logistiek knooppunt. KMOinsider is partner van Transport & Logistics en organiseerde het openingsevent Business@breakfast.

Naast de nieuwe locatie, kent deze editie nog enkele nieuwigheden. Zo vindt Transport & Logistics gelijktijdig en op dezelfde locatie plaats als Empack (verpakkingsindustrie) en Logistic & Industrial Build (industrieel vastgoed). De organisatie in Vlaanderen verklaart ook de focus op de voedingsindustrie (zeer goed vertegenwoordigd in Oost- en West-Vlaanderen) en automatisatie.

Op de foto: Burgemeester Mathias De Clercq opent de Transport & Logistics beurs in zijn stad Gent.


Het druk bijgewoonde openingsevent werd Business@breakfast gedoopt. Vertegenwoordigers uit de politieke, logistieke en bedrijfswereld maakten van de gelegenheid gebruik om elkaar te begroeten en een informeel netwerkmoment door te brengen.

Mathias De Clercq verwelkomde de aanwezigen en toonde zich blij en fier met de komst van grootste logistieke beurs van de Benelux naar zijn stad. Hij wees op het belang van Gent als logistieke topregio met meer dan 600 logistieke en transportbedrijven, die samen ruim 5.000 mensen tewerkstellen. Volgens de burgemeester biedt Transport & Logistics een unieke kans om het logistieke toekomstpotentieel van zijn stad in de spotlights te plaatsen. De Gentse havenschepen Sofie Bracke wees op haar beurt op de uitgelezen strategische ligging van North Sea Port als multimodaal knooppunt.

Op de foto: v.l.n.r.: Tom Hautekiet, Nadine Francus, Anthony Baert, Daan Schalck en Kenneth Verheyden.


Vervolgens kruiste het kruim van de Belgische havenwereld vriendschappelijk de degens. Daan Schalck (CEO North Sea Port), Anthony Baert (ondervoorzitter van Raad Van Bestuur Port Brussels en kabinetsmedewerker van minister Petra De Sutter) en Tom Hautekiet (CCO Port of Antwerp-Bruges) deelden hun visie op actuele thema’s zoals de energietransitie, het fusiegegeven en de war for talent. Arn Borstlap (redactiecoördinator KMOinsider) en Fred Niemans (voorzitter World Trade Center Antwerp) modereerden het gesprek, dat vaak interessante informatie opleverde. Ondanks een moeilijk eerste halfjaar 2022 (Oekraïne, energiecrisis, verstoorde aanvoer, corona in China, containerproblematiek, …) noteerden de havens opvallend goede cijfers. Tegelijk tonen ze zich bezorgd over de macro-economische gevolgen van de huidige energiecrisis op de middellange en lange termijn.

Gezonde ambitie

De drie sprekers zien heil in een nauwere onderlinge samenwerking, onder meer om de energietransitie tot een goed einde te brengen. Dat kan, maar hoeft niet noodzakelijk via nieuwe havenfusies te gebeuren. De Vlaamse havens zijn complementair en kunnen leren van elkaar. Ze willen hoe dan ook de rol van voortrekker opnemen voor de productie en opslag van waterstof, methaan en methanol. Ten slotte kwam de war for talent aan bod. Ook in de havens raken honderden vacatures maar moeizaam ingevuld. De havenverantwoordelijken kijken naar het onderwijs om mensen met goede algemene skills en de nodige wendbaarheid op te leiden.

Ondanks de onzekere tijden stralen de Vlaamse havens nog gezonde ambitie uit. “Vlaanderen is dankzij zijn havens een sterke logistieke regio. We staan voor grote uitdagingen, maar hebben alle troeven in handen om ze tot een goed einde te brengen,” klinkt het uit de mond van de drie havenbonzen.

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials