B Close_banner web.jpg

Vrachtwagenchauffeur blijft een nijpend knelpuntberoep

Transport

VDAB werkt nu in sectorale clusters

Alhoewel de tewerkstelling in de transportsector onder druk staat door de concurrentie van de nieuwe EU-landen en door de invoering van de kilometerheffing blijft het beroep van vrachtwagenchauffeur een nijpend knelpuntberoep, zo lezen we in de studie knelpuntenberoepen 2018 van VDAB. VDAB probeert een antwoord te bieden met sectorale clusters.

Oorzaken van het tekort aan vachtwagenchauffeurs

Volgens VDAB zijn de oorzaken te zoeken in de vergrijzing, de gunstige conjunctuur en de vele files, waardoor de gemiddelde snelheid van vervoer naar beneden gaat. Er zijn bovendien weinig werkzoekenden met een passend rijbewijs en/of in het bezit van de gevraagde attesten en de bestaande opleidingen kunnen deze nood niet lenigen. Alle professionele chauffeurs met een rijbewijs C en D dienen bovendien om de vijf jaar een nascholing te volgen. En dan zijn er nog het imago en de arbeidsomstandigheden: een hoge werk- en tijdsdruk, de verkeersknoop, de controles,… maken de situatie niet beter. Bij internationale vrachtwagenbestuurders speelt ook de lange afwezigheid van thuis mee.

Bestuurders van trekker-opleggers

VDAB ontving in 2017 2223 vacatures voor bestuurders van trekker-opleggers. Voor 2125 vacatures was geen specifieke opleiding vereist en voor 406 vacatures dienden de kandidaten niet over ervaring te beschikken. Voor 8 vacatures was een opleiding aan de hogeschool vereist. 1996 vacatures waren voor een voltijdse baan overdag.

Vrachtwagenbestuurder vaste wagen

1002 vacatures waren er vorig jaar voor de functie van vrachtwagenbestuurder van een vaste wagen. Voor de meeste (928) was er geen specifieke studievereiste en voor zowat een derde (349) was er ook geen ervaring vereist. Ook hier waren de meeste vacatures voor een voltijdse baan overdag.

Vrachtwagenbestuurder met aanhangwagen

Er waren vorig jaar 405 vacatures voor de job van vrachtwagenchauffeur met aanhangwagen. In deze categorie bleek ervaring belangrijker dan in de vorige categorieën. Voor 71 jobs was geen ervaring vereist. Voor 181 vacatures werd enige ervaring gevraagd en voor 153 vacatures moest je ervaring hebben.

Vrachtwagenbestuurder uitzonderlijk vervoer

VDAB ontving 17 vacatures voor chauffeurs uitzonderlijk vervoer. Ervaring is hierbij belangrijk. Slechts voor één vacature was het niet nodig ervaring te hebben.

Vrachtwagenchauffeur distributie

In de distributie waren er in 2017 1022 vacatures. Ook hier was er voor het gros van de jobs geen specifieke studievereiste.

KMOdynamoo_Schenker_land_animated_banner_300x250px_rev01.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven