B Close_banner web.jpg

Waar kan je terecht voor een opleiding heftruckchauffeur?

Transport

Een heftruckcertificaat behaal je niet zomaar

Voor een veilig en efficiënt heftruckgebruik in het magazijn heb je heftruckchauffeurs nodig die een theoretische en praktische opleiding volgden. Een aantal instanties geven een rijopleiding tot heftruckchauffeur.

VDAB

VDAB voorziet in een degelijke opleiding, waar meer aandacht gaat naar praktijk en ervaring dan naar theorie. Een kandidaat getuigt dat zij eerst een interview had, psychologische testen moest afleggen en dan afwachten tot ze de oproep ontving om de opleiding te mogen beginnen. “Je moet de opleiding fysiek aankunnen want heftruckchauffeur is een zwaar beroep.”

Syntra

Ook bij Syntra leer je veilig en efficiënt werken met de heftruck. Tijdens deze opleiding krijg je de basistechnieken onder de knie om de machine efficiënt te bedienen, preventief defecten en storingen op te sporen, schade te voorkomen aan jezelf, de machine en de infrastructuur. En je vindt een mooi evenwicht tussen defensief rijden en productief werken.

Momenteel is de basisopleiding tot heftruckchauffeur uitsluitend beschikbaar op maat en in company. Het programma behelst o.m. wetgeving, de soorten heftrucks, de technische fiche heftruck, tractiebatterij, rij- en stapeltechnieken, risico’s en aandachtspunten, een praktische opleiding en een theoretische en praktische proef. Wie de opleiding en de test met succes afrondt, ontvangt een 5 jaar geldend heftruckcertificaat.

Rijscholen

Sommige rijscholen die over een ruim magazijn beschikken waar tal van werksimulaties opgesteld worden, geven een rijopleiding heftruckchauffeur. Deze opleiding kan ook in company georganiseerd worden. Voorwaarde is dat het bedrijf in kwestie een lokaal ter beschikking heeft voor het theoretische gedeelte van de opleiding. Er dient voldoende ruimte te zijn voor het geven van deze opleiding en het afnemen van het examen, naargelang het aantal deelnemers aan de cursus. Ook zijn er een rijterrein en voldoende heftrucks nodig om de praktische proeven uit te voeren waarvoor de rijschool een parcours uitstippelt. 

Specialisten in intralogistiek

Sommige bedrijven die heftrucks verkopen organiseren eendaagse heftruckopleidingen die gericht zijn op veiligheid en gevaarherkenning voor medewerkers die op regelmatige basis met een heftruck werken en daarvoor een certificaat nodig hebben.

Hoe gaat het er concreet aan toe?

Idealiter kunnen maximum 2 à 3 kandidaten per heftruck de opleiding volgen. De instructeur doet een oefening voor, twee à drie cursisten doen die na. De instructeur geeft dan opdracht aan 1 cursist om te oefenen. De andere(n) kijken toe en corrigeert/corrigeren. 

De opleiding neemt twee dagen in beslag en bestaat uit een theoretisch en praktisch gedeelte gegeven volgens de AV-004 & IS-001 norm. Kandidaten die reeds enige ervaring hebben – al met een heftruck hebben gereden – kunnen een eendaagse opleiding volgen. In die laatste opleiding wordt speciaal aandacht geschonken aan detectie en preventie van moeilijkheden, ongevallen en veiligheid voor de gebruiker en de werkomgeving.

Attest

Na de opleiding krijgen de kandidaten een attest met een geldigheidsduur van 5 jaar dat daarna mits een kleine herkeuring verlengd kan worden met 5 jaar. Kandidaten die niet slagen voor de test kunnen kiezen tussen een extra dag opleiding om vooralsnog het attest te bekomen of een certificaat met vermelding van de geziene leerstof en het behaalde niveau.

Lees ook 

banner_land_EU_algemeen_vlaggen_300x250px-rev04[1].gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven