Versie 3 B-Close.gif
Safety first, ook bij heftrucks

Veiligheid komt niet per ongeluk. Safety first, ook bij heftrucks

Heftrucks in een magazijn? Ze zijn een risicofactor, maar dikwijls onmisbaar. Ongelukken en schade? Dat kan je natuurlijk wél missen. Gelukkig is er een heel arsenaal aan veiligheidsattributen om heftruckchauffeurs te helpen goederen, hun omgeving en ook zichzelf maximaal te beschermen.

Eerst en vooral investeer je best in een zo robuust en stabiel mogelijke truck. Doe daarbovenop nog een zo groot mogelijke greep uit de onderstaande veiligheidsvoorzieningen die B-CLOSE op een rijtje heeft gezet.

Horen, zien en ongelukken vermijden

Via geluid zoals een piepend waarschuwingssysteem bij het achteruitrijden en sensoren die de ruimte achter of ook naast de heftruck scannen (zoals parkeersensoren in een auto), kan veel onheil voorkomen worden.

Ook lichtsignalen zijn erg handig. Met knipperlichten of led-strips op je truck word je zeker gezien. Het Blue (of Red) Spot safety light dat vanaf de truck een lichtvlek of waarschuwingsteken op de vloer projecteert, is ook een nuttig waarschuwingssysteem voor de andere magazijngebruikers.

De chauffeur is het gevaarlijkste deel van de heftruck

Een automatische parkeerrem, snelheidsbegrenzers en zoneringsystemen zijn allemaal hulpmiddelen om de chauffeur zo veilig mogelijk zijn werk te laten doen.

Daarnaast zijn er ook assistentiesystemen die waarschuwen als een last onveilig wordt geheven of te zwaar is, en stabiliteitssystemen. Een pincode in plaats van contactsleutel zorgt ervoor dat onbevoegde personen niet met de truck kunnen rijden of dat de snelheid aan de ervaring van de chauffeur gekoppeld wordt.

Elk intern transportmiddel met chauffeur moet voorzien zijn van een kantelbeveiliging. Als alternatief voor de standaard gordel zijn er ook (veiligheids)deuren, cabinehekjes en/of beugels.  

Kijk goed uit je doppen

Een zo goed mogelijk zicht van de last en de omgeving is uiteraard enorm belangrijk. Een doorzichtige dakconstructie en slanke, goed gepositioneerde mastprofielen die het zicht zo weinig mogelijk belemmeren, kunnen hier zeker toe bijdragen.

Lasers kunnen helpen om vorken goed te positioneren en pallets perfect weg te zetten. Een automatische hoogteselector, een elektronische begrenzing van de doorrijhoogte en camera’s vullen het rijtje hulpmiddelen aan.

Extraatjes om je lading te beschermen

Heel wat van de vermelde maatregelen zorgen er sowieso al voor dat je lading beter beschermd is. Maar er is nog meer mogelijk, zoals een aanrijbescherming tegen het vorkenbord, een digitaal waterpas op de mast en rubberen ladingsbeschermstroken.

Hou de vinger aan de pols

Zelfs met heel dit arsenaal aan snufjes, kan je tóch nog onveilige situaties creëren. B-CLOSE wijst graag op het belang van goed opgeleide chauffeurs en een degelijke checklist voor de dagelijkse technische controles. Een gesofisticeerd trackingsysteem kan je helpen bij het monitoren van het gebruik van de truck, het nodige onderhoud en eventuele problemen.

Bekijk zeker de filmpjes op deze pagina om enkele van deze veiligheidsattributen aan het werk te zien.

Gratis: veiligheidsposter heftruck

B-CLOSE ontwierp een veiligheidsposter met daarop de belangrijkste basisregels voor het rijden met een heftruck, als aanvulling op de  heftruckchauffeurstrainingen en als geheugensteun voor heftruckchauffeurs.

Vraag hier de poster aan

Wil je meer info rond het zo veilig mogelijk laten verlopen van je intern transport? Neem zeker contact op via onderstaand formulier!

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en B-CLOSE

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • B-CLOSE

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials