Versie 3 B-Close.gif

Wat is circulaire economie?

Logistiek

De circulaire of kringloopeconomie heeft als doel om materialen en producten voortdurend te blijven inzetten in de economie. ‘Afval’ wordt als grondstof gezien, er is waardebehoud. Wat is het belang van de circulaire economie?

Wat is circulaire economie?

Link met biogebaseerde economie

Belang van circulaire economie

Wat is circulaire economie?

In circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten in de economie. Producten worden hersteld, gedisassembleerd en omgevormd tot nieuwe producten. Ze zijn opwaardeerbaar en hebben een hoge tweedehandswaarde. De materialen zijn volledig recycleerbaar of afbreekbaar.

Waardebehoud

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, materialen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Daarnaast worden er hernieuwbare energiebronnen gebruikt en staat systeemdenken centraal.

Verschil met lineaire economie

In lineaire economie neem je grondstoffen en maak je er een product van. De waarde van de producten stijgt in het productieproces, maar daalt nadat ze verkocht worden. Ze worden afval en krijgen een negatieve waarde: je betaalt om ervan af te geraken.

Link met biogebaseerde economie

Wat is biogebaseerde economie?

De biogebaseerde economie is het deel van de bredere bio-economie waarin biogebaseerde producten worden gemaakt. Denk aan biogebaseerde activiteiten:

  • in de chemie,
  • textielindustrie,
  • farmaceutische industrie,
  • houtverwerkende industrie,
  • bouwsector, enzovoort.

Het duidt op de overgang van een economie die draait op fossiele grondstoffen naar een economie die draait op biomassa als grondstof: van ‘fossil based’ naar ‘bio based’.

Wat is de link ertussen?

Beide pogen ze verlies te voorkomen en gebruiken ze ‘afval’ als grondstof. Ze vullen elkaar mooi aan, ze streven beide naar een maximaal waardebehoud van grondstoffen.

Belang van circulaire economie

1. Grondstoffen zijn niet oneindig

Een voortdurend groter wordende wereldbevolking laat ook de vraag naar grondstoffen toenemen. Het wordt steeds moeilijker om nieuwe bronnen te vinden en deze om te ontginnen. Als gevolg hiervan schommelen de grondstofprijzen sterk. Enkele cruciale, ruwe grondstoffen worden hoogstwaarschijnlijk schaars en ruw in the long run.

2. Open economie is grondstof-gevoelig

Vlaamse maakbedrijven hangen sterk af van de invoer van grondstoffen. Deze maken tot 40% van hun productiekosten uit. Door veranderingen in handelsstromen of wijzigingen in handelsbeleid kan de beschikbaarheid van grondstoffen vlug keren. Intussen staan er 27 materialen ‘in het rood’. Meer info

3. Materialen en klimaat

We merken een steeds grotere milieu-impact en ontginning van grondstoffen. Dat laatste brengt een hoge energiekost met zich mee, die zich vertaalt in CO2-uitstoot. Ruim 2/3 van het Vlaams bruto binnenlands (energie)verbruik is afkomstig van materiaalgerelateerde activiteiten. Denk aan: productie, transport en afval.

4. Innovatie en nieuwe economische ideeën

Vlaanderen staat aan de top wanneer het gaat om het sluiten van materiaalkringlopen. We verzilveren die koppositie door (blijvend) te innoveren in circulaire economie. Oplossingen en opgedane kennis kunnen vergroot worden in binnen- en buitenland.

5. Nieuwe jobs

Ten slotte brengt circulaire economie nieuwe kansen met zich mee voor ambachtslui, makers, herstellers, sorteerders, assembleurs, recycleurs, transporteurs, enzovoort.

Voorbeelden van circulaire economie

Voorbeelden van circulaire projecten vind je bij KMOinsider-partner Valipac.

Lees ook:

Wat is cradle to cradle? Circulaire economie

Circulaire krimphoezen: transportverpakkingen krijgen het eeuwige leven

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials