20 jaar restaurant Passade: “Met creativiteit de uitdagingen aangaan”

Marketing & Sales
Het trendy restaurant Passade in Mechelen bestaat 20 jaar.

Het trendy restaurant Passade in Mechelen bestaat 20 jaar. Uitbater Richy Utoro wilde deze verjaardag graag uitbundig vieren, maar de coronacrisis stuurde zijn plannen danig in de war. “Als horecaondernemer komen er voortdurend uitdagingen op je pad, maar met creativiteit kom je een heel eind. Ik heb de uitdagingen altijd graag aangepakt en dat doe ik nog steeds”, stelt hij.

Uitbater Richy Utoro van Passade

Richy Utoro begon zijn beroepsloopbaan in de hotelwereld. Hij was met zijn 20 lentes de jongste food & beverage manager van ons land. “Als student rolde ik al in de hotelsector. Werkelijk alles heb ik gedaan: ontbijt geserveerd, de receptie bemand,… en zelfs af en toe bedden opgedekt”, vertelt hij. Na zijn legerdienst ging hij terug aan de slag in een hotel. Hij kreeg er meteen de verantwoordelijke functie van F&B Manager.

Op eigen benen staan

Zoals bij veel ondernemende mensen, begon het ook bij Richy Utoro te kriebelen om op eigen benen te staan: “Startkapitaal had ik niet. Naast mijn werk in het hotel, werkte ik ’s nachts in discotheek Carré om genoeg centen te vergaren om van start te kunnen gaan.”

Het gebouw waar restaurant Passade en de feestzalen gehuisvest zijn, was vroeger een meubeltoonzaal: “Later baatte biljarttopper Raymond Ceulemans er zijn ‘Mister 100’ uit. Toen het pand in 2000 vrijkwam, besloot ik de sprong te wagen. Ik had net genoeg geld om het restaurant mooi in te richten. De feestzalen moesten wachten.”

Flink wat investeringen later heeft Richy Utoro samen met zijn vrouw Christine het restaurant en de feestzalen uitgebouwd tot trendy en succesvolle zaken.

Goed en trouw personeel

Een zaak van nul uitbouwen is volgens de horecaondernemer niet makkelijk: “Zeker wat personeel betreft. Het duurt even vooraleer je een goed team hebt waarvan de leden goed op elkaar zijn ingespeeld. Nu kan ik met trots zeggen dat onze medewerkers al heel lang bij ons in dienst zijn. Mijn manager en mijn secretaresse werken hier al 19 jaar, onze poetsvrouw is al 18 jaar aan de slag. Dat is niet zo evident in de horeca.”

De Passade in Mechelen: kwaliteitsproducten

Het succes van de Passade ligt volgens Richy Utoro in de betere kwaliteit van de grondstoffen en ingrediënten, waarvoor hij bewust kiest. Hij vindt het ook belangrijk om correcte prijzen te hanteren.

Uitdagingen door corona

De coronacrisis heeft voor extra uitdagingen gezorgd: “We zijn op slechts 500 meter van de Vlaams-Brabantse grens gevestigd. Je kan je voorstellen dat onze omzet kelderde doen de extra coronamaatregelen en de avondklok er kwamen in de provincie Antwerpen… Snel schakelen was vaak de boodschap. In de lockdown zijn we begonnen met take away en sinds we terug open mochten, hebben we gelukkig een feestzaal mee kunnen inschakelen in het restaurant zodat we door de social distancing geen zitjes verliezen…”

Richy Utoro looft het werk van Horeca Vlaanderen tijdens de crisis en hij is blij dat de overheid met steunmaatregelen over de brug kwam.

“Al zijn die niet allemaal doordacht geweest. Een klein eenmanscafé ontving dezelfde steunpremies als grotere zaken. De verhouding zat scheef. Verder roep ik de overheid op om de horeca niet als één sector te beschouwen. Een café heeft andere noden dan een discotheek, een hotel, een feestzaal,… De maatregelen moeten meer gedifferentieerd worden.”

“BTW-verlaging moet blijven”

“Dat de overheid de BTW verlaagd heeft, is een goede zaak. We kochten frisdrank in aan 6% BTW en moesten die met 21% BTW verkopen… Dat wil zeggen dat je eigenlijk voor 15% benadeeld wordt. De BTW-verlaging geldt nu tot het einde van het jaar, maar laat die maatregel aub langer duren. Dat is de broodnodige zuurstof die we nu nodig hebben om te overleven.”

Als ondernemer je buikgevoel volgen

Ondanks de coronacrisis blikt Richy Utoro tevreden terug op 20 jaar Passade: “Als je buikgevoel zegt dat je iets moet doen, dan moet je ervoor gaan. Zo voelde ik het 20 jaar geleden aan. Ik heb er absoluut geen spijt van.”

KMODYNAMOO - rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials