Leaderboard BB.gif
Business gifts: de culturele verschillen

Welke relatiegeschenken mee op zakenreis?

Business Gifts & Relatiegeschenken

Ga je op zakenreis en vraag je je af of het een goed idee is om een relatiegeschenk mee te nemen? Informeer je op voorhand over de gebruiken op dat vlak in het land waarmee je zaken wil doen. Er zijn immers nogal wat culturele verschillen. In elk geval zijn business gifts die worden gegeven in het kader van buitenlandse zakenreizen 100% aftrekbaar. Het maakt niet uit of ze in België of in het buitenland werden gekocht. Relatiegeschenken die je in ons land geeft aan buitenlandse klanten zijn maar voor 50% aftrekbaar.

Relatiegeschenken ja of nee?

In Westerse landen is het niet nodig om relatiegeschenken te geven. In China doe je dat best wel, en je zorgt best voor een luxueus cadeau. Het wordt als erg negatief ervaren wanneer je geen geschenk bij hebt. Zakenpartners in Oostbloklanden appreciëren het ten zeerste wanneer je iets bij hebt. Het geschenk hoeft niet groot te zijn. In ons land en bij onze Noorderburen is het ook gebruikelijk om relatiegeschenken te geven. In de Verenigde Staten pak je best groot uit met je business gift. Italianen houden dan weer en iets dat luxe uitstraalt. In Chili wacht je best met het geven van relatiegeschenken tot je echt zaken doet, anders word je verdacht van omkoping.

Wat geef je wel of niet?

Geef in China bijvoorbeeld nooit een horloge. Een uurwerk geven suggereert dat je tijd erop zit, letterlijk… Ook een paraplu is not done in dat land. Dat woord roept associaties op met verliezen, uiteenvallen. Probeer origineel te zijn en kies iets dat niet in het land van je zakenrelatie geproduceerd wordt. Een Fransman geef je geen fles wijn bijvoorbeeld. In Islamitische landen kom je best niet met alcohol aandraven of met iets waarin varkensvlees zit. Ook pralines met alcohol, of parfum met alcohol zijn taboe. Een Hindoe in India geeft je best niets dat te maken heeft met een koe en geef je iets aan een Jood, zorg er dan voor dat je cadeau koosjer is.

Relatiegeschenk met of zonder logo?

In Latijnse landen wordt het niet geapprecieerd wanneer je een logo of website op je relatiegeschenk zet.

Inpakken en uitpakken van relatiegeschenken

In heel wat landen wordt het niet verpakken van een relatiegeschenk als onbeleefd of beledigend ervaren. Ook de kleur van je verpakking is belangrijk. In het Verre Oosten wordt wit geassocieerd met rouw. In India worden de kleuren rood, groen en geel als positief ervaren. Rood is in China de gelukskleur.

In Marokko is het onbeleefd om een relatiegeschenk direct uit te pakken, maar in Chili doet je dat best wel. In Zuid-Amerika, behalve in Colombia, worden je relatiegeschenken meteen in je aanwezigheid uitgepakt.

Op zoek naar originele manieren om uw professionele relaties te bedanken. RewardU geeft u graag advies. 

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials