© Vinetiq – de oprichters, vlnr  Johan Stoffels, Pieter Raeymaekers en Jan Van Lancker

Cool climate wijnen veroveren onze contreien

Catering

Je vindt ze over de hele wereld op grotere hoogten of in koelere gebieden, cool climate wijnen. Een gesprek met Johan Stoffels, mede-vennoot en wine-sourcing COO van (e-)wijnboutique Vinetiq die erin gespecialiseerd is.

Cool climate: nieuwe wijnstijl culinair in trek

Cool climate wijnen komen uit streken waar het klimaat wat koeler is omdat ze hoger of verder van de evenaar gelegen zijn. De unieke paradox is dat hoe lastiger de druif het heeft, hoe mooier de wijn wordt. Chefs en sommeliers appreciëren cool climate wijnen in het bijzonder omdat hun verfijnd karakter en veelal lager alcoholgehalte zich prima leent tot food pairing.

Vinetiq innoveert in de wijnsector

Vinetiq is de eerste Belgische wijnboutique die zich volledig toelegt op cool climate wijnen. Het is een initiatief van Jan Van Lancker en wijnexperts Pieter Raeymaekers en Johan Stoffels

Het Vinetiq assortiment gaat intussen richting 300 wijnen van veelal kleine én exclusieve wijndomeinen uit de hele wereld.
“Met Vinetiq zetten we in op premium kwaliteit en online service via onze webshop en brengen we een bijzondere culinaire experience en entertainment op locaties”, steekt Johan Stoffels van wal. “We zijn een tikkeltje eigenzinnig in onze wijnselectie. Een wijn moet elegant zijn, liefst wat ‘laagjes’ hebben en een iets lager alcoholgehalte is een troef.”

Wijn maken in België kan

Al 30 jaar tonen pioneers dat expertise en doorzettingsvermogen ook in België erg kwalitatieve wijnen kunnen opleveren. Belgische wijnen worden steeds beter gesmaakt. De oprichters van Vinetiq zijn ook wijnbouwers.

Johan Stoffels: “Tegen het einde van 2019 gaan we ook op ons eigen wijndomein Valke Vleug in Liezele bij Puurs degustaties organiseren. Het wijndomein van 4 hectaren met 15.000 wijnstokken is een gezamenlijke investering van de drie oprichters.”
Sinds 2016 is de wijngaard met meerdere druivensoorten Auxerrois en Pinot Noir, bestemd voor voornamelijk witte en mousserende wijnen, in ontwikkeling. De eerste oogst was in augustus 2018 en vanaf 2020 zullen de Valke Vleug wijnen exclusief via Venetiq worden aangeboden.
“Het helpt wijnmakers in pakweg Oregon te overtuigen hun wijn toe te vertrouwen aan Vinetiq als we vertellen dat we zelf ook wijn maken. Cool climate wijnmakers zijn vakidioten die hun baby’s niet zomaar aan de eerste de beste willen verkopen”, zegt Johan Stoffels.

Beleving: cool concept, warme aanpak

“We gaan met Vinetiq consequent voor beleving. We willen onze klanten niet alleen online authentieke, cool climate wijnen laten ontdekken, maar in de nabije toekomst ook een mooi, stijlvol en gastvrij kader bieden”, gaat Johan Stoffels verder.

Vinetiq bouwt op de grond van Valke Vleug een wijnhoeve getekend door architect Vincent Van Duysen. De gebouwen zullen naast de wijnactiviteiten een kader bieden voor diverse events waarbij wijn en gastronomie centraal staan.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven