Rudi Petit-Jean, directeur van Sligro-ISPC en Sligro Food Group Belgium

Sligro-ISPC flagship store in Antwerpen opent zonder bouwvergunning

Catering

Eind november 2018 opende de eerste Sligro-ISPC gecombineerde vestiging in Antwerpen op het Eilandje zijn deuren. Nog geen week voor die officiële opening verloor de gespecialiseerde food en hieraan gerelateerde non-food groothandel zijn bouwvergunning na protest van naburige bedrijven.

Bouwvergunning zonder voorafgaand openbaar onderzoek

Een uitspraak van de raad voor vergunningsbetwistingen gooit roet in het eten. De groothandel waar horeca professionals en grootverbruikers een gespecialiseerd aanbod in food en hieraan gerelateerde non-food producten en diensten vindt, zou geen bouwvergunning hebben. Eén en ander is het gevolg van jarenlang juridisch protest door bedrijven uit de omgeving.

In het najaar van 2016 leverde de stad Antwerpen een bouwvergunning af zonder dat een openbaar onderzoek plaatsvond. Ondanks negatieve adviezen van de provinciale stedenbouwkundige ambtenaar en van de Vlaamse dienst Milieuvergunningen liet de provincie de vergunning toch standhouden, maar die beslissing werd aangevochten bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Die heeft dus recent het besluit van de deputatie vernietigd, waardoor Sligro geen bouw- en milieuvergunning meer heeft. Bovendien loopt er ook nog een procedure bij de Raad van State over de milieuvergunning. Sligro nam dus een groot risico door toch te bouwen, omdat de procedures al gestart waren vooraleer de bouw begon. De provincie moet nu binnen de vier maanden een nieuw oordeel vellen.

Deurwaarder aan de deur

Een dag na de opening stond er een deurwaarder aan de deur. Die stelde vast dat het geen distributiecentrum betreft, maar het een winkel is met rekken, karretjes en kassa's, enzovoort. Hoe het nu verder moet, zal de tijd uitwijzen. Begin november 2018 had KMOinsider nog een gesprek met Rudi Petit-Jean, directeur van Sligro-ISPC en Sligro Food Group Belgium over de geplande opening. Maar nu blijft het windstil als we om een reactie vragen.

Sligro-ISPC Antwerpen: de eerste vestiging sinds de fusie

Rudi Petit-Jean: “Het aanbod is volledig afgestemd op de Belgische markt. Niet minder dan 40.000 artikelen op een oppervlakte van 16.000 m2. Ook onze sales & marketingafdeling vindt onderdak op deze locatie. Sligro-ISPC Antwerpen is niet alleen onze eerste vestiging in België sinds de fusie van Sligro en ISPC, maar tevens ook onze eerste flagship met een compleet vernieuwde formule. Een heel bewuste keuze.”

Een groep met ‘fond’

Sligro Food Group Belgium bestaat uit JAVA Foodservice dat zich toespitst op institutioneel, bedrijfscatering, aanbestedingen,… ISPC is de horecaspecialist met een gamma waarbij de klemtoon ligt op dagvers, kwaliteit en exclusieve producten.  Voor de fusie met Sligro beschikte ISPC al over gecombineerde zelfbedienings- en bezorggroothandels in Gent en Luik.
Sligro Food Group heeft ook eigen productiefaciliteiten voor gespecialiseerde convenienceproducten, vis, patisserie en traiteurproducten. Daarnaast zijn er partners voor vlees, wild & gevogelte, AGF (aardappelen, groenten en fruit) en brood & banket. Deze leveranciers bedienen zowel de Nederlandse als de Belgische markt.

Aanbod van Belgische en Nederlandse producten

De levering bij de klant staat centraal en Sligro-ISPC heeft de intentie hiervoor elektrische wagens te gebruiken. De Antwerpse locatie heeft ook een afhaalfunctie. Rudi Petit-Jean: “Niet alleen kunnen we onze klanten in de Antwerpse vestiging een fantastische combinatie aanbieden met voeding op de benedenverdieping en niet-voeding op de eerste verdieping. Ze zullen er ook een lokaal aanbod vinszn. M.a.w. een compleet culinair gamma met een mix van  Belgische en Nederlandse producten. Zo gaat er meer aandacht naar champagne, vlees, vis, wild & gevogelte en AGF. We focussen niet alleen op de topmerken of de prijsbrekers, maar ook op alles wat zich in het middensegment bevindt.”

Specerijenmarkt en notenroosterij

Horecamensen willen zelf ervaren of een bepaalde wijn fruitig smaakt, of een gedroogde ham niet te zout is, enz. Dat kan bij Sligro-ISPC Antwerpen. “We zorgen voor een warme uitstraling en een professionele look. Alles draait rond beleving. De horecaprofessional vindt er een specerijenmarkt, een notenroosterij, ... We gaan ook efficiënter om met energie. In plaats van open koudezones zijn er twee afgeschermde: één voor fruit en één voor groenten. We organiseren ook masterclasses, workshops en cursussen”, besluit Rudi Petit-Jean.

Nieuwe filialen staan op til

Sligro-ISPC heeft de intentie om de twee bestaande filialen in Gent en Luik te vernieuwen en ook om nieuwe filialen te openen. Sligro Food Group (Nederland en België samen) telt circa 6.700 vaste medewerkers, realiseerde een omzet van 2.970 miljoen euro en 81 miljoen euro winst in 2017. De aandelen van Sligro Food Group staan genoteerd op Euronext Amsterdam.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven