Wat is HACCP?

Catering

Heb jij een HACCP-plan nodig?

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het gaat om een controlemethode van de voedselveiligheid, ontwikkeld in 1959 in de VS door de NASA. De methode bestaat uit een kritische doorlichting van de risicopunten in het productie- of verwerkingsproces van voedingswaren. Alle bedrijven die voedsel produceren of verwerken zijn eraan onderworpen.

Welke sectoren zijn onderworpen aan HACCP?

Ben je actief in een van de volgende sectoren, dan ben je verplicht om een HACCP-plan op te stellen: horeca, grootkeuken, traiteurs, detailhandel in voeding, brood- en banketbakkerijen, groente- en fruitverwerkende industrie, kinderopvang.

Wie controleert jouw HACCP?

In ons land wordt de HACCP-wetgeving gecontroleerd door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. Voor bepaalde inrichtingen werkte het FAVV versoepelingen uit, die toelaten om de verplichtingen omtrent autocontrole en traceerbaarheid in de praktijk vlotter om te zetten. Vind hier de voorwaarden.

Richtlijnen voor je HACCP-plan

Je HACCP-plan bestaat uit een hygiëneplan, met een omschrijving hoe je je atelier, keuken,… reinigt en ontsmet. Je geeft ook aan hoe je de temperatuur beheerst en hoe je kruisbesmetting vermijdt. Ook ongediertebestrijding komt aan bod. Verder is de traceerbaarheid van je producten een must. Waar koop je in? Hoe neem je de producten in ontvangst? Waar sla je ze op? Hoe bereid je ze,… Verzamel alle documentatie die je kan vinden en zorg ook voor een duidelijke en volledige allergeneninformatie.

Periodieke controle van je HACCP

Zorg ervoor dat je HACCP-aanpak periodiek gecontroleerd wordt. Zo weet je of je werkwijze voldoende garanties op een effectieve voedselveiligheid geeft. Volg indien nodig een opleiding HACCP of schakel een HACCP-expert of -coach in. Die kan ook helpen wanneer je een controle gehad hebt van het FAVV en daaruit verbeter- of werkpunten zijn naar voor gekomen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven