Hoe communiceer je met de pers? Geen commentaar!

Communicatie & Huisstijl

Een handleiding met praktische tips over woordvoering en communiceren met de pers vind je niet zo gemakkelijk. Dit jaar verscheen ‘Geen Commentaar’ van Sara Vercauteren, woordvoerster bij Medialaan.

Communicatiemanagers en woordvoerders met uitsterven bedreigd?

Door de sociale media kan iedereen met de buitenwereld communiceren en is iedereen een communicatieprofessional geworden. Het lijkt erop alsof het niet meer nodig is om één aanspreekpunt in een organisatie te hebben. Niets is minder waar, volgens Sara Vercauteren. In een wereld waarin de snelheid van communicatie blijft toenemen en waar meer openheid verwacht wordt van organisaties, is er juist méér nood aan professionals die de communicatie coördineren.  Communicatiemanagers en woordvoerders evolueren meer naar echte reputatiebewakers. Als woordvoerders zich kunnen aanpassen en inspelen op nieuwe tendensen in de samenleving, is hun rol nog lang niet uitgespeeld.

Moet een woordvoerder communiceren … of zwijgen?

Communicatiemensen moeten duidelijk, en met goed onderbouwde en verzorgde documentatie, communiceren met de pers. Pas dan zullen kranten, nieuwssites, tv, radio enz het nieuws oppikken. Maar woordvoering kan ook betekenen: iets uit de pers houden of dat tenminste proberen. Als woordvoerder moet je vaak goed kunnen … zwijgen. Of in tijden van crisis: het boeltje opkuisen.

De truken van de foor

‘Geen commentaar’ is een nuttig boek voor de (communicatie)verantwoordelijke in een kmo die hulp zoekt bij het uitbouwen van een professionele perscommunicatie. Maar ook iedereen die geïnteresseerd is in hoe nieuws wordt gemaakt, heeft zeker wat aan dit boek. Je verneemt er meer over de knepen van het vak, de ‘truken van de foor’, de interne processen en de omgang met journalisten. De auteur deelt haar ervaringen en inzichten, en ook enkele gênante of hilarische anekdotes...

Wie is Sara Vercauteren?

Sare Vercauteren heeft 15 jaar ervaring als woordvoerder. Eerst in de politiek en sinds 2010 bij Medialaan waar ze ook voorzitter is van het crisiscommunicatieteam en lid van het senior management. Daarnaast doceert ze aan Thomas More Hogeschool Mechelen, afdeling Woordvoering.

IMPRENTA_PRINTPROFESSIONALS_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven