milieuvriedelijk drukwerk

Milieuvriendelijk drukwerk: bestaat dit?

Communicatie & Huisstijl

Al die folders, brochures, magazines ... kortom drukwerk: dat kan toch niet goed zijn voor het milieu? Hoeveel bomen moeten er niet gekapt worden? Bij het duurzaam karakter van papier en drukwerk kan je wel eens vragen hebben. Hoog tijd om de context te schetsen.

Milieuvriendelijke bosbouw voor de papierindustrie

Voor de meubel- of bouwindustrie worden er bossen aangelegd. Dat gebeurt ook voor de papierindustrie. Middelgrote boomtakken worden gebruikt voor de productie van papier. In de commerciële bosbouw worden bomen verantwoord gekapt en aangeplant. Daarnaast houdt ook natuurlijke bezaaiing de bossen in stand. Deze ‘commerciële’ bossen functioneren als groene longen en zorgen voor een grote CO2-reductie. Het kappen van bomen voor de papierindustrie kan je niet vergelijken met het kappen van bomen in tropische regenwouden die gebruikt worden voor de meubelindustrie of de aanleg van een terras.

Waar komt hout voor de papierindustrie vandaan?

Het hout dat in Europa tot papier wordt verwerkt is afkomstig uit onze contreien of Rusland. In Europa neemt de bebossing jaarlijks met 3% toe en 2% daarvan situeert zich in de commerciële bosbouw. De energie die nodig is voor de papierindustrie wordt ter plaatse uit biomassa (schors + lignine) gewonnen. Het FSC- of PEFC-kwaliteitslabel geeft info over de traceerbaarheid en duidt aan dat het papier is gemaakt met hout afkomstig uit verantwoord bosbeheer.

Milieuvoordelen van gerecycleerd papier

Gerecycleerd papier is vervaardigd uit vezels van oud papier en herken je aan het kringlooplabel en de vermelding ‘gerecycleerd’ of ‘recycled’. Fabrikanten van gerecycleerd papier moeten de grondstof niet ver zoeken. Oud papier vind je overal. Dat betekent minder CO2-uitstoot door transport.

  • Recyclage verkleint de afvalberg. Papier kan tot zeven keer gerecycleerd worden.
  • Voor de productie van gerecycleerd papier is minder energie (water en elektriciteit) nodig.
  • Het is gemakkelijker om pulp te maken uit papier dan uit hout. Wel opletten: recyclage van papier vereist ‘de-inkting’. Daarbij worden heel wat milieuonvriendelijke chemicaliën gebruikt. Dat proces wordt wel eens over het hoofd gezien.

Tips om drukwerk milieuvriendelijk te houden. Kies voor:

  • inkten op basis van planten; hierin is de minerale olie vervangen door plantaardige.
  • ongebleekt papier, en vermijd in ieder geval papier gebleekt met chloor. Let wel, heel wat papiersoorten zijn gebleekt.
  • drukwerk waarin de organische solventen worden vervangen door een plantaardig wasmiddel en waar geen alcohol aan te pas komt.

De papierindustrie zal nog veel energiezuiniger gaan produceren door het gebruik van DES (deep eutectic solvents). Dit nieuwe – volledig plantaardige – oplosmiddel laat toe om houtsnippers op te lossen, dus ook lignine. Het proces zorgt zelfs voor heel zuivere lignine, wat weer nieuwe mogelijkheden biedt.

Lees ook:

IMPRENTA_PRINTPROFESSIONALS_2.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven