Leaderboard BB.gif

Verkiezingsdrukwerk: do’s & don’ts

Marketing

Wat zijn de regels?

De gemeente- en provincieverkiezingen zijn nog maar net achter de rug en de Europese en regionale verkiezingen zijn al in het vooruitzicht. Welke regels zijn van toepassing op verkiezingsdrukwerk?

Wat is de sperperiode?

Zowel kandidaten als de overheid moeten zich aan bijzondere en beperkende regels houden tijdens de zogenaamde sperperiode. Voor de regionale verkiezingen begint de sperperiode vier maanden voor de verkiezingen, dus op 26 januari 2019. (wet van 19 mei 1994, art 5 §1).

Tijdens de sperperiode mogen partijen, lijsten, kandidaten of derden die voor hen campagne voeren, bijvoorbeeld:

  • geen geschenken of gadgets verkopen of verspreiden (bv. petjes, ballonnen, enz.); 
  • geen commerciële telefooncampagnes voeren;
  • geen reclamespots uitzenden op radio, televisie of in de bioscoop;
  • geen commerciële reclameborden of affiches verspreiden;
  • geen affiches plakken in een strook van 30 meter naast autowegen.

Regels bij het maken en uitdelen van verkiezingsdrukwerk

Een ongeschreven regel zegt dat je op de verkiezingsdag zelf geen flyers meer uitdeelt, al wordt dat niet altijd gerespecteerd. Volgende expliciete regels moeten absoluut gevolgd worden.

De verantwoordelijke uitgever (v.u.)

Verplicht is om een v.u. op je flyer te vermelden. Dit moet een meerderjarige persoon zijn die in België woont. Vermeld ook het volledige adres van de maatschappelijke zetel. Wanneer het verkiezingsdrukwerk op een foutieve manier wordt gedistribueerd of flyers verspreid op de grond liggen, wordt steeds eerst de v.u. gecontacteerd.

Verboden op de weg gooien

Uiteraard wil de v.u. van het verkiezingsdrukwerk niet dat het op de grond terecht komt. Vermeld daarom steeds iets in de aard van ‘verboden om dit drukwerk op de openbare weg te gooien’. Dat bespaart je heel wat moeite ná het flyeren zelf. Want…

De opruimplicht is van toepassing bij flyeren

Niet alleen is het een burgerplicht om je gemeente netjes te houden. Je kan ook bestraft worden wanneer je dit niet doet. Het is zelfs aan te raden om iemand aan te duiden die onmiddellijk flyers opraapt als ze op de grond worden gegooid. Dat heeft twee voordelen: je kan meteen een deel van die folders recupereren en zo blijft je gemeente even proper als voordien.

Ruitenwissers en fietsen

Met de opruimplicht in gedachten is het aanbevolen om geen flyers achter ruitenwissers te steken of aan fietsen te hangen. Het is in veel gemeenten zelfs verboden, omdat je weinig of geen controle hebt over de eindbestemming van die flyers. Geef ze daarom enkel mee aan mensen die ze aannemen.

Vergunning en belastingen

In de meeste steden en gemeenten heb je een vergunning nodig om te flyeren en worden hiervoor ook belastingen geheven. De regels verschillen van gemeente tot gemeente. Om te flyeren op een privédomein moet je de toestemming van de eigenaar krijgen.

Informeer je goed vooraf

Gespecialiseerde bedrijven in het drukken en verspreiden van verkiezingsdrukwerk weten er alles van.

VLAAMSEPOST - Rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • MZT

  • Creavolta - webdesign en online marketing

Bekijk de socials