Niets is zo puur als een ambachtelijk zuurdesembrood

Marketing & Sales

Een desembrood is een brood waarvan het deeg bestaat uit meel en water, zonder dat er gist aan wordt toegevoegd. Door het deeg te laten rusten en rijzen en te waken over de temperatuur krijg je een ideale desem en een brood met een volle smaak en een heerlijke, intense geur. Lekker (zuur)desembrood kan je verkrijgen bij The Bakery, de ambachtelijke bakker, gevestigd in een prachtig geklasseerd pand uit 1830 op de site van stadsbrouwerij De Koninck.

Elke bakker zijn eigen zuurdesembrood

Elke bakker drukt zijn eigen stempel op zijn zuurdesembrood.

Kenney Van Hoorick van The Bakery: “Het is als bakker heeft plezant om met desem te werken. Je gaat nooit twee zuurdesems vinden die dezelfde smaak hebben. Door het deeg steeds op andere temperaturen te ‘verversen’ krijg je een andere smaak. De melkzuurbacteriën worden zo iets sneller geblokkeerd zodat ze niet van zichzelf zuur gaan afgeven.”

De bakker vertelt nog dat het zuurdesem volume brengt in het brood en voor een ietwat vettige kruim en een krokante korst zorgt. Dat geeft een aparte smaak. The Bakery bakt brood met zuurdesem en met een desem die zachter is van smaak. Zulk brood bakken is een lang proces. Het rijpingsproces bij The Bakery duurt in totaal 72 uur.

Meer over de producten van The Bakery.

Draf brood en bierbrood

Kenney Van Hoorick gebruikt ook graag extra ingrediënten. Inspiratie daarvoor vindt hij vaak bij brouwerij De Koninck.

“The Bakery mag de basissen gebruiken van de brouwerij. Zo bakken we een brood op basis van draf, een afkooksel van het graan waar al veel smaak in zit. Dat voegen we toe aan ons deeg. We mengen ons deeg ook met de bieren van de brouwerij. Zo hebben we onlangs een bier-chocoladebrood gebakken. We ‘spelen’ graag met verschillende ingrediënten en we brengen graag variatie in ons brood.”

Zuurdesembrood in de lift

The Bakery opende zo’n vijf jaar geleden de deuren. In het begin stonden de klanten wat weigerachtig tegenover het verhaal van het desembrood.

“We merken duidelijk dat steeds meer mensen voor dit brood openstaan. Sinds anderhalf jaar gaat het vlot over de toonbank. Mensen met darmproblemen vinden er baat bij. Dit brood kunnen zij veel beter verteren.”

Pure, lokale bloemsoorten

The Bakery kiest voor zijn bloemsoorten steevast voor lokale producten. Zo werkt de bakkerij samen met Molens Dedobbeleer uit Halle, een molenaar die zijn granen vooral bij Belgische boeren aankoopt. “Het is een fantastische samenwerking. We hebben inspraak in de granen die we graag in een bloemsoort verwerkt zien en in de bakkerij ter plaatse kunnen we testmengsels maken en bakken, en indien nodig bijsturen.”

Meer info? Contacteer The Bakery.

KMODYNAMOO - rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials