Leaderboard BB.gif

Novotel eerste hotel met waterzuivering door middel van rietveld

Marketing & Sales

Het afvalwater van het Novotel, aan de Luithagen op de grens van Antwerpen en Ekeren, wordt voortaan gezuiverd door middel van een rietveld. Daarmee is Novotel het eerste hotel in Vlaanderen dat van deze milieuvriendelijke techniek gebruik maakt. "We hadden de ruimte en bovendien past deze toepassing perfect in onze filosofie van milieuvriendelijke onderneming" zegt Vanessa Van Der Vaart General Manager van het hotel. Het gezuiverde water gaat rechtstreeks naar de Schelde.

Het Novotel is een dochter van de Accor-groep, met 47 hotels in België en Luxemburg, en werkt al lang rond duurzaamheid dat zich vertaalde in verschillende acties zoals hergebruik van handdoeken, waterbesparende middelen voor kranen en opvang van regenwater voor groenvoorzieningen en toiletten enz. "Als sluitstuk wordt alle afvalwater er nu gezuiverd door middel van een rietveld. Er zijn verschillende types rietvelden. Allen werken ze volgens hetzelfde principe.

Het grootste verschil is het aantal benodigde vierkante meters per type. Een vloeirietveld heeft een oppervlakte van 5 m² per inwoner nodig om dagelijks van één persoon 150 liter huishoudelijk afvalwater te zuiveren. Een infiltratieveld vraagt een oppervlakte van 2m² per inwoner. Wij kozen voor een belucht rietveld aangevuld met intelligente techniek. Deze toepassing kon omdat het terrein van ons hotel groot genoeg is om er een omvangrijk rietveld aan te leggen. Meteen zijn we het eerste hotel in Vlaanderen waar deze techniek is toegepast" zegt General Manager Vanessa Van Der Vaart.

Groene zone

Het rietveld van Novotel heeft een afmeting van 25 bij 10 meter en is goed om het afvalwater van 480 personen te zuiveren. "Ons hotel telt 120 kamers en daarnaast hebben we twee vergaderzalen met elk een capaciteit van maximaal 100 personen. Zelfs bij een volledige bezetting van hotel, en vergaderzalen, kan het rietveld de capaciteit verwerken. Al het afvalwater van keuken, badkamers en toiletten vloeit naar het rietveld dat een diepte heeft van 1 meter. Nu zijn de plantjes nog klein maar op termijn zullen die groeien tot een hoogte van anderhalve meter waardoor het rietveld het uitzicht krijgt van een groene zone. De aanleg van het rietveld heeft ongeveer 120.000 euro gekost maar de onderhoudskosten zijn miniem. Enkel de technische delen vragen een jaarlijks onderhoud. Het gezuiverde water komt terecht in opvangputten om van daaruit naar de Schelde te stromen" aldus de manager.

Het gezuiverde water is opvallend helder van kleur en dat bewijst de manager met een gevuld glas. "Het samenspel tussen bacteriën, beplantingen en de bodem zorgt voor de verwijdering van alle organische stoffen. Je kan er haast van drinken" zegt Vanessa. Het rietveld is nu twee weken in gebruik en levert een belangrijke bijdrage in de verbetering van de waterkwaliteit van de Schelde.

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials