Leaderboard BB.gif

Papier: 4 mythes door de versnipperaar

We komen dagelijks wel in contact met papier in de vorm van een tissue, folder, boek, magazine etc. Toch hoor je regelmatig hoe slecht papier wel zou zijn voor het milieu. Moeten we print als communicatiemiddel volledig bannen? Of mag dit zijn plaatsje naast online behouden? (foto: Unsplash)

Mythe 1: Al die arme bomen!?

Een studie van Papier Chain Forum maakt duidelijk dat papier een minder grote boosdoener is dan vaak wordt gedacht en maakt komaf met 4 hardnekkige mythes rond papier.

De eerste mythe: Om al het papier te verkrijgen waarmee we dagelijks te maken krijgen, verdwijnen er volledige tropische bossen.

Of toch niet? Die bossen leveren vooral hout voor zagerijen. Voor papier wordt er vooral beroep gedaan op bijproducten (uitdunningshout, takken en kruin van een boom, vermaald afval van zaagmachines). Wist je trouwens dat de papierindustrie het hoogste recyclagepercentage heeft (+70%)!

En zo zijn er nog enkele andere mythes die de ronde doen...

Mythe 2: Ga enkel voor gerecycleerd papier

De papierindustrie doet het héél goed wat recyclage betreft. Maar recycleren heeft ook zijn grenzen. Je kan niet blijven recycleren. Nieuwe houtvezels zijn nodig als je kwaliteit wilt. Een vijfde van het papier kan trouwens niet hergebruikt worden. Papieren zakdoekjes of toiletpapier gaan recupereren, dat is toch een brug te ver natuurlijk.

De gerecycleerde én nieuwe vezels worden in de verschillende papier- en kartonkwaliteiten ingezet in weloverwogen verhoudingen.

Mythe 3: Enorm veel energie, water en CO2-uitstoot, het hoort bij papierproductie

Toegegeven, er is veel water nodig voor papierproductie. Máár:

  • Het grootste deel van al dit water wordt gezuiverd teruggebracht in de natuur.
  • Slechts 15% wordt effectief verbruikt.
  • De hoeveelheid water is met 56% gedaald in de afgelopen 30 jaar.

De gebruikte energie? Die is grotendeels duurzaam én er wordt hoe langer hoe minder energie verbruikt.

En de CO2-uitstoot per kilogram geproduceerd papier? Die is de afgelopen 20 jaar met 40% gedaald.

Heel mooie evoluties, toch?

Mythe 4: Digitaal all the way!?

Papier slecht, digitaal goed? De realiteit is nét iets genuanceerder dan dat. Ook digitaal heeft een effect op het milieu:

  • Elektronische apparatuur moet gefabriceerd worden. Dit gebeurt vaak met niet-hernieuwbare grondstoffen.
  • Er is energie nodig om die apparatuur te doen werken. En die is ook niet altijd even duurzaam én er is meer en meer energie nodig.
  • Je blijft trouwens met hoe langer hoe meer elektronisch afval zitten.

Vlaamse Post is duidelijk

Print verdient dus zeker zijn plaatsje in de communicatiemix. Want duurzame communicatie? Dat kan zeker óók op papier. Vlaamse Post promoot daarom een communicatiemix van zowel print als online.

Wie is Vlaamse Post? Vlaamse Post kan als professionele bedeler van huis-aan-huis communicatie zowel ontwerp, druk en bedeling voor zijn rekening nemen als one-stop-shop. Ook kan er à la carte gewerkt worden.

Ga in zee met Vlaamse Post, de beste partner voor de huis-aan-huis bedeling van al jouw drukwerk. Neem contact op via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Vlaamse Post

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Vlaamse Post
  • Turnhoutsebaan 185
    2970 Schilde
  • 0800 64 400 (gratis vanuit België)

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials