Leaderboard BB.gif

Videocontent als wapen in de war for talent

Marketing & Sales

Ondernemingen en organisaties zijn op zoek naar geschikte kandidaten. In alle denkbare sectoren moeten heel wat vacatures ingevuld raken. Maar hoe overtuig je die ene witte raaf dat zijn toekomst bij jouw kmo ligt? Thibault Weewauters, content producer bij Think Video, is van oordeel dat te weinig ondernemers inzetten op video als wervingsmedium.

“Terwijl videocontent vandaag nu net de uitgelezen manier is om talent aan te trekken,” zo start Thibault zijn betoog. “In de huidige economische context zit de kandidaat-werknemer in een zetel. Hij bepaalt zijn voorwaarden om voor jou als werkgever te kiezen. Het komt er daarom op aan jouw bedrijf om zo’n manier voor te stellen, dat je de aandacht trekt van de ‘juiste’ mensen. Dat gaat veel verder dan de openstaande vacature toelichten: dit is de functie, dit is de werkplek, dit zijn de collega’s…”

De bedrijfsvoorstelling als totaalpakket

“Een mooi salarispakket extralegale voordelen volstaat niet langer om toptalent te overtuigen,” stelt Thibault. “De hr-mensen moeten uit een ander vaatje tappen. Een onderneming profileren tegenover kandidaat-werknemers doe je door in te zetten op de beleving. Het dna van jouw kmo omvat zoveel meer dan de zuiver professionele aspecten. De bedrijfsactiviteiten zijn vanzelfsprekend relevant, maar wat gebeurt er na de uren? Gaat het team ’s avonds wel eens samen bowlen? Is er af en toe een drink op vrijdag? Organiseert de bedrijfsleiding leuke teambuildings? Worden successen samen gevierd? Daarnaast zijn jonge professionals ook geïnteresseerd in maatschappelijke thema’s, zoals duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, work-lifebalance, psychosociaal welzijn, open communicatie, noem maar op. Je moet hen een totaalpakket aanbieden.”

Het gaat om ‘de match’

Maar waarom is dat totaalbeeld dan zo belangrijk? De functie – of eventueel de verloning -geeft uiteindelijk toch de doorslag? Thibault nuanceert: “Het is een én-én-verhaal. Mensen kunnen zich aangesproken worden door een bepaalde job, maar als het niet klikt met de bedrijfscultuur is de samenwerking waarschijnlijk een kort leven beschoren. Het is dan ook belangrijk dat de kandidaat meteen ervaart in welk bedrijf hij/zij zal terechtkomen. Mijn boodschap is: laat vooral ziet wie je bent en waar je voor staat als kmo. En hoe kan je iets beter laten zien dan met bewegend beeld? Met een droge bedrijfsvideo en wat testimonials van werknemers en/of klanten overtuig je vandaag niet meer. Denk niet ‘vacaturevideo’, maar denk ‘totaalplaatje’. Tracht de werksfeer te kaderen in beelden.”

Weg van de gebaande paden

Origineel en authentiek uit de hoek komen, daar gaat het om. En dat kan je op uiteenlopende manieren bereiken. Denk bijvoorbeeld aan korte, leuke video’s van 30 of 60 seconden die de sfeer goed weergeven. Opnames van fijne momenten tussen collega’s op en naast de werkvloer. Quotes en oneliners doen het goed tegenwoordig. Klinkt eenvoudig, maar dit vergt wel enige voorbereiding. “Het is belangrijk om eerst goed na te denken hoe je dit wil aanpakken. Ik ga graag met de klant samenzitten, nog voor het eerste beeld geschoten wordt. Welke boodschap wil je overbrengen? Wie wil je bereiken? Hoe wil je jezelf profileren. Aan de hand van dergelijke vragen kan je samen een visueel communicatieconcept creëren. En op basis daarvan bepalen wie, wat en wanneer je registreert.”

De meerwaarde van Think Video

Geen nattevingerwerk, maar een doordachte aanpak levert altijd het beste resultaat op. Thibault merkt dat dagelijks in de praktijk: “Ik wil meer zijn dan de man achter de camera. Steeds vaker word ik als het ware een meedenkende en meebelevende partner in het bedrijf. Zo ben ik op de hoogte van opleidingen, teambuildings, vakbeurzen, personeelsfeest… en kunnen we daar gevat op inspelen. De som van al die opnamen schets het gewenste beeld van de kmo. We hebben ook de nodige ervaring om te adviseren rond het publiceren van de content: het juiste moment, de meest geschikte kanalen…Zo leidt onze expertise tot meer respons. ”

Ben jij geïnteresseerd om je vacatures in te vullen door gebruik te maken van videocontent? Neem dan zeker contact op met Think Video.

Rectangle banner.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials