Alles wat je moet weten over autofiscaliteit

Mobiliteit

De transitie naar een meer duurzame mobiliteit wordt dit jaar heel concreet. Vanaf juli 2023 wordt de fiscale aftrekbaarheid van niet-emissievrije wagens onverbiddelijk afgebouwd om in 2026 volledig te verdwijnen. Elektrisch rijden wordt in de toekomst wellicht de nieuwe norm. In dit e-book gidsen we je, samen met Moore, doorheen het vrij complexe fiscale autolandschap.

Mobiliteit en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Nieuwe regelgeving op het vlak van autofiscaliteit is vaak gebaseerd op milieuoverwegingen. Hoe vervuilender de wagen, hoe hoger je belast wordt. En hoe milieuvriendelijker jouw auto, hoe meer voordelen je geniet. De meest gestelde vragen over autofiscaliteit en mobiliteit.

Autofiscaliteit

Wat verandert er in 2023? Hoe kies je een wagen die het meest interessant is? Is het nog de moeite om een bedrijfswagen in je loonpakket op te nemen? We staan stil bij de vennootschapsbelasting, personenbelasting en btw. Zo ben je helemaal mee met de laatste stand van zaken wat betreft autofiscaliteit.

Wat zijn duurzame alternatieven voor een bedrijfswagen?

Ook het gebruik van ecologische alternatieven zoals een fiets worden fiscaal aangemoedigd. Op 1 maart 2019 kwam het mobiliteitsbudget in werking. Wie een bedrijfswagen heeft of daarvoor in aanmerking komt, kan die inruilen voor een bepaald budget dat gespendeerd kan worden aan mobiliteit in één van volgende drie pijlers of een combinatie ervan:

  • 1. Een andere elektrische of milieuvriendelijkere wagen.
  • 2. Alternatieve vervoermiddelen of toegangsbewijzen tot die vervoermiddelen zoals openbaar vervoer, fiets, speed pedelec, deelauto… Huisvestingskosten indien de werknemer dicht bij de normale plaats van tewerkstelling woont, worden gelijkgesteld met duurzame alternatieve vervoermiddelen.
  • 3. Cash.

Gids over autofiscaliteit

Bedrijfsconsultant Moore bundelde dit alles in een gids rond autofiscaliteit. Aan de hand van 12 vragen maakt het bedrijf je wegwijs in de autofiscaliteit van vandaag en morgen.

Wat je als ondernemer zeker moet weten:

  • Hoe wordt het aftrekpercentrage van autokosten berekend in 2023?
  • Hoe zal de autofiscaliteit de komende jaren veranderen?
  • Wat zijn valse hybrides en hoe worden ze fiscaal behandeld?
  • Hoe het VAA van een bedrijfswagen met tankkaart berekenen?
  • Wat zijn duurzame alternatieven voor een bedrijfswagen?
  • Hoe zit het met btw-aftrek voor wagens en lichte vrachtauto’s?
  • Met welke maatregelen stimuleert de overheid investeringen in groene mobiliteit?

Download de gids en lees meer over autofiscaliteit

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials