Steeds meer waterstofwagens op de markt, nu nog de stations

Auto & Onderdelen

Waterstofwagens: groot rijbereik, korte oplaadtijd.

Hyundai zet deze zomer zijn nieuwe Nexo Zero Emission op de markt, een wagen op waterstof met een rijbereik van ongeveer 800 kilometer. “Wanneer er voldoende waterstoftankstations zullen zijn in ons land is er voor waterstofwagens een mooie toekomst weggelegd”, stelt William Meerschaut, PR- en communication manager bij Hyuandai Belgium.

Waterstofwagen van de nieuwste generatie

Huyandai stelde in januari 2013 de allereerste waterstofwagen voor, de ix35 FCEV. De Nexo Zero Emission die nu gecommercialiseerd wordt, is een waterstofwagen van de nieuwste generatie. “Hij stoot enkel zuiver water uit en heeft een groot rijbereik. Je doet ongeveer 800 km met één tank. Zijn totale gebruikskost is veruit het meest interessant in het segment van eco-wagens”, legt William Meerschaut verder uit.

Eigen elektriciteitscentrale

De Nexo Zero Emission heeft zijn eigen elektriciteitscentrale aan boord. In de brandstofcel wordt waterstofgas via een chemisch proces omgezet in elektriciteit die de elektromotor voedt. Het enige wat de wagen uitstoot is zuiver water.

“Het vullen van de tank duur ongeveer vijf minuten. Het hoge rijbereik en de korte vultijd zijn twee belangrijke voordelen tegenover een elektrische auto met batterij. Je kan de Nexo eigenlijk gebruiken als een auto met klassieke verbrandingsmotor.

Weinig waterstoftankstations in ons land

De vultijd mag dan wel kort zijn, met de vulstations is het maar magertjes gesteld in Vlaanderen. Er is welgeteld één waterstoftankstation, in Zaventem. Een tweede publiek tankstation zal in september operationeel zijn in Halle (DATS24, Colruyt). In onze buurlanden is de uitbouw van een netwerk vulstations volop aan de gang. Duitsland bijvoorbeeld telt al een 50-tal stations en wil dit aantal binnen afzienbare tijd verdubbelen. “In grote steden van ons land, zoals Antwerpen, staan er nieuwe stations in de steigers”, stelt William Meerschaut.

Prijs van waterstofwagens

De prijs van een nieuwe Nexo mag er zijn. Inclusief btw betaal je er 74.999 euro voor, maar de Vlaamse overheid voorziet wel in een ecopremie van 2.000 euro bij de aankoop. “De prijs is vergelijkbaar met een plug-in hybride, maar dat is geen zero-emission vehicle”, stelt William Meerschaut nog. Als Nexo-klant krijg je ook 20 Mobility Credits per jaar. Dit betekent dat je voor trajecten waar bijtanken een probleem is jaarlijks 20 dagen over een gewone auto kan beschikken.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven