Bellen achter het stuur strenger gestraft

Mobiliteit

Het aantal bestuurders dat nog altijd niet handenvrij telefoneert in de wagen, is nog maar nauwelijks verminderd.

Nochtans is de aanschaf van een handenvrije telefoonkit nauwelijks duurder dan de boete die je riskeert om nog niet te spreken over het gevaar op de weg dat je jezelf oen de andere weggebruikers aandoet. De politie heeft vastgesteld dat één wagen op de 30 bestuurd wordt door iemand die met zijn mobieltje in gesprek is of zelfs sms’jes verstuurt. Wie al rijdend niet-handenvrij telefoneert loopt drie tot vier keer meer kans op een ongeval. Wie een sms verstuurt tijdens het autorijden loopt zelfs 23 keer meer risico. Daarom wordt sedert vorige maand door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) een intense campagne gevoerd om de autobestuurders meer bewust te maken voor de gevaren die zij lopen.

De boetes voor een inbreuk op het verbod tot telefoneren vanuit de wagen (niet-handenvrij) worden ook opgetrokken. Dat wil zeggen: 110 euro voor wie geverbaliseerd wordt en bereid is onmiddellijk te betalen en 120 euro voor wie ingaat op een minnelijke schikking.

Wie de minnelijke schikking niet betaalt of de overtreding betwist, wordt voor de politierechtbank gebracht. De politierechter kan dan een boete uitspreken tussen 120 en 1.500 euro, afhankelijk van het oordeel van de politierechter. Overtreders moeten bijkomend ook een bijdrage betalen aan het Slachtofferfonds. De politierechter kan bovendien een rijverbod opleggen van acht dagen tot vijf jaar. Alle boetes worden verdubbeld voor wie binnen de drie jaar voor gelijkaardige feiten voor de tweede maal voor de politierechtbank moet verschijnen. Dat wil zeggen dat de boetes dan van 420 tot 3.000 euro kunnen bedragen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Hyundai

  • Autovak

  • Velodi

Bekijk de socials