De fiscaliteit van hybride en elektrische wagens: alles op een rijtje

Hybride en elektrisch rijden winnen terrein. Dat is mede te danken aan het Belgische beleid inzake autofiscaliteit. Dat bepaalt dat in de toekomst alleen emissievrije auto’s fiscaal aftrekbaar zullen zijn. De komende jaren verandert er dus heel wat in de fiscaliteit van hybride en elektrische wagens. Veel ondernemers hebben hier vragen bij. In dit artikel vind je alle antwoorden.

Tot 30 juni 2023 verandert niets in de fiscaliteit van hybride en elektrische wagens

1 juli 2023 is een belangrijke datum in nieuwe fiscaliteit voor personenwagens. Dat is de datum waarop de nieuwe wetgeving van start gaat. Wat betekent dit concreet voor jou? Simpel: bestel je je nieuwe bedrijfswagen ten laatste op 30 juni 2023, dan blijft hij fiscaal aftrekbaar volgens dezelfde formule als je andere, huidige wagen(s).

Wil je nog maximaal genieten van het fiscale voordeel, bestel je diesel-, benzinewagen of plug-in hybride wil bestellen, dus best voor 1 juli 2023.

Een speciale regeling voor plug-in hybrides vanaf 1 januari 2023

In de nieuwe fiscaliteit van hybride en elektrische wagens is er een bijkomende wijziging voor plug-in hybrides. Vandaag zijn de brandstofkosten volgens hetzelfde percentage fiscaal aftrekbaar als jouw wagen. Voor bestellingen vanaf 1 januari 2023 is dat niet langer het geval. Jouw plug-inhybride blijft 100% fiscaal aftrekbaar, de brandstofkosten vanaf 1 januari nog maar 50%.

De fiscaliteit van hybride en elektrische wagens vanaf 1 juli 2023

Bestel je een diesel- of benzinewagen, plug-in hybride of een andere niet volledig elektrische wagen vanaf 1 juli 2023 dan zal de fiscale aftrekbaarheid afgebouwd worden door de zogenaamde uitdoofregeling.

Concreet betekent dat dat de aftrekbaarheid van jouw wagen jaarlijks met 25% zal dalen. Bestel je vanaf 1 juli 2023 een niet-elektrische wagen dan zal die dus na maximaal vier jaar niet langer fiscaal aftrekbaar zijn.

En wat dan met elektrische wagens? Heel duidelijk: die zijn vandaag 100% aftrekbaar en zullen dat ook na 1 juli 2023 nog een tijdlang blijven.

Jaguar Land Rover heeft een mooi aanbod aan hybride en elektrische wagens

Wil jij ook in de nieuwe fiscaliteit van hybride en elektrische wagens een maximale aftrekbaarheid behouden? Dan heeft Jaguar Land Rover Metropool een mooi aanbod voor jou.

Land Rover heeft plug-in hybrides in zowat het volledige gamma, gaande van de Discovery Sport en de Defender tot de Evoque, Velar, en sinds kort ook de gloednieuwe Range Rover en Range Rover Sport.

Bij Jaguar vind je met de F-Pace en de E-Pace een luxe performance-SUV én een compacte SUV.

In 2024 komt er ook een volledig elektrische Range Rover Sport aan. De specificaties van deze wagen zijn momenteel nog niet bekend. Wil je nu al een volledig elektrische performance SUV? Dan heeft Jaguar met de I-PACE exact wat jij nodig hebt.

Heb je vragen over de nieuwe fiscale regelgeving? Of heb je interesse in een plug-in hybride of elektrische wagen? Neem contact op met JLR Metropool via onderstaand formulier, maak een afspraak en wie weet rijd jij straks met een Jaguar of Land Rover.

Lees ook:

De Jaguar I-PACE: elektrische mobiliteit op maat van bedrijfsleider

De nieuwe Range Rover: nu bestellen is 100 % fiscaal inbrengen

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Jaguar Land Rover Metropool

Meer weten?

Jaguar Land Rover

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Jaguar Land Rover Metropool Noord
  • Jaguar Land Rover Metropool Zuid

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials