Gamen en fietsen helpen bij dementie

Mobiliteit

Memoride, het Leuvense fietsplatform dat werkt met beelden van Google Street View, schakelt een versnelling hoger. Hun nieuwe Memoride 2.0 gebruikt data om de gbeleving nog persoonlijker te maken. Studies tonen immers aan dat actieve videogames de toestand van mensen met dementie drastisch verbeteren.

Memoride laat de gebruikers ‘door hun verleden fietsen’. De focus ligt daarbij op patiënten met dementie. Het eenvoudig te installeren systeem geeft de gebruikers al fietsend toegang tot de hele wereld. Met een Android tablet verbonden met een bewegingssensor die op elke hometrainer past, kunnen de gebruikers vrij fietsen of zelf routes maken in de virtuele wereld van hun leven.

De lichamelijke inspanning bevordert het geluk en de gezondheid van ouderen in de zorg. Wetenschappelijke studies tonen het directe verband aan tussen geluksgevoel, lichamelijk welzijn en een nog kleiner risico op vallen door te fietsen.

Positieve impact

“De gebruikers kunnen vrij of via zelfgemaakte routes door hun wijk van vroeger fietsen, door de straat waar ze woonden, buurtfeestjes bezochten, gingen winkelen. De combinatie van lichaamsoefening met regressietherapie heeft een sterke positieve impact op patiënten met dementie in een zorgomgeving. Ze ervaren vergeten herinneringen en maken weer contact met de wereld”, legt Ian Martens van Memoride uit.

“Bejaarde en dementiepatiënten lijden heel dikwijls onder sociaal isolement. De intense ervaring van de terugkeer naar hun vroegere leven stelt hen in staat om herinneringen te delen met hun verzorgers en andere mensen om hen heen. Het is een effectieve manier om uit hun isolement te ontsnappen.”

Mentale en fysieke training

Een combinatie van cognitieve en bewegingstraining kan de werking van de hersenen, de mobiliteit en symptomen van depressie verbeteren bij mensen met dementie. Dat is de conclusie van een recente internationale studie van de KU Leuven. Het is de eerste keer dat een dergelijke studie werd uitgevoerd.

Spelenderwijs uit het isolement

Aansluitend bij deze studie zet de nieuwe Memoride 2.0 nog sterker in op het spelelement van de oefening. Door data uit het systeem te gebruiken ondergaat de gebruiker een geheel persoonlijke en op maat gemaakte beleving. Het activeert de ouderen enorm en het is laagdrempelig en heel eenvoudig in gebruik. Onder invloed van de coronacrisis is Memoride 2.0 versneld tot stand gekomen. Het biedt immers een belangrijke opportuniteit om ouderen uit hun isolement te halen die door corona alleen nog maar groter geworden was.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Hyundai

  • Autovak

  • Velodi

Bekijk de socials