“Ik ben geboren met een computer en een auto in mijn maag”

Mobiliteit

Wouter Missinne van Mconnect is naar eigen zeggen geboren met een computer én een auto in zijn maag. Twee passies die bepalend zijn geweest voor zijn beroepsleven. Missinne is een ondernemer pur sang. De coronacrisis en de oorlog in Oekraïne, bij tegenvallende bedrijfsresultaten heeft hij een antwoord klaar. Mconnect is tevens lid van TWS Projects (Ondernemers met een hart).

“Van jongs af aan ben ik gepassioneerd door IT en door automotive. Ik heb Toegepaste Informatica gestudeerd en de eerste tien jaar van mijn carrière in de sales gewerkt. Ik was actief in de aan- en verkoop van IT-materiaal in grote volumes”, vertelt hij.

Distributie van nieuwe stockwagens

Zo’n decennium geleden maakte hij de switch naar de autosector: “De microbe voor auto’s en sportwagens kreeg mij te pakken en ik startte als autodistributeur. Mconnect voert partijen nieuwe auto’s in uit diverse landen in Europa om deze te verkopen aan garages en autohandelaars die meerdere merken verdelen. We worden gecontacteerd door autofabrikanten om hun overstocks en/of vrije productieslots af te nemen, waarvoor we dan een mooie volumekorting kunnen bedingen.”

Overstock nieuwe wagens

Mconnect verkoopt alleen 0-kilometer wagens, met volledig fabrieksgarantie die 24 maanden lang onder de Europese constructeursgarantie vallen. 15% van de afzet blijft in ons land, 85% gaat naar het buitenland, naar landen als Italië, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Luxemburg. Elektrische wagens kennen een mooie afzet in Noorden, Zweden, Denemarken.


Crisis in de autosector

De autosector maakt een moeilijke periode door: “Met slechts 5 medewerkers hebben wij vorig jaar een omzet van 60 miljoen euro gerealiseerd. Dit jaar zal dat maar de helft zijn, een waanzinnige daling. We draaien op slechts 50% van onze capaciteit. De toevoer van nieuwe wagens is volledig gestokt.”

Enerzijds is dat door de nasleep van de coronacrisis waardoor er nog steeds grote tekorten aan chips zijn. Door de oorlog in Oekraïne is een bijkomend en zelfs groter probleem ontstaan: “De toevoer van kabelbomen, een belangrijk onderdeel van auto’s, is volledig stilgevallen. Die worden in Oekraïne geproduceerd. De grote fabriek waar 40.000 mensen tewerk zijn gesteld, is van de ene op de andere dag dicht gegaan. De helft van de medewerkers is gevlucht. Er worden momenteel nieuwe tenders uitgeschreven voor nieuwe fabrikanten die kabelbomen willen produceren, maar het zal nog wel even duren eer die productie terug opgestart is.”

“Daarnaast hebben we ook te kampen met de tekort aan diverse grondstoffen zoals nikkel en palladium. Deze laatste grondstof is momenteel zelfs meer waard dan goud. De situatie wordt met de dag erger en we verwachten de komende 12 tot 24 maanden geen beterschap.

Tot 24 maanden wachten

De autoconsument moet geduld opbrengen vandaag en tussen 18 en 24 maanden wachten op de levering van zijn nieuwe auto: “De autoconstructeurs kijken nauwlettend toe op hun marges. Ze geven geen grote kortingen meer. Met de helft aan volume proberen ze dezelfde winsten te halen. Voor Mconnect is dat minder interessant.”

Wouter Missinne heeft tijdig ingegrepen: “Mconnect zag de problemen aankomen. Een half jaar geleden heb ik een nieuwe vennootschap opgericht, Concept-F, actief in immobiliën. We bouwen kmo-units. We zijn gestart met een mooi project in Wijtschate en binnenkort gaat de eerste spade in de grond voor een project in regio Kortrijk, ook goed voor 20 tot 30 kmo-units.”


Verhuur van luxewagens

“Samen met een partner/vriend heb ik daarnaast de vennootschap ‘Raidillon’ opgericht, genoemd naar de beroemde helling op het F1-circuit van Francorchamps, net na de Eau Rouge-bocht. We verhuren luxewagens. We merken dat steeds meer mensen geen dure wagen meer kopen, maar wel interesse hebben om een Ferrari, Porsche, Lamborghini,… te huren, voor een weekend of voor een vakantie,…”

Wouter Missinne is geen stilzitter: “Ik heb een echt monkey mind. Dag en nacht krijg ik flitsen met ideeën, soms tot vervelends toe”, knipoogt hij. Wouter Missine contacteren kan via wouter@mconnect.be.

Het krachtige netwerk van TWS Projects

TWS Projects realiseert lokale en nationale maatschappelijk verantwoorde projecten vanuit de kracht van het ondernemerschap, met een directe return voor bedrijven. Schuilt er in jou ook een ambitieuze MVO-ondernemer? Word net als Mconnect lid van TWS Projects!

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials