Spedelec lease

Verdriedubbeling fietsleasing na corona

Mobiliteit

Werkgevers kijken anders naar het woon-werkverkeer na de coronaperiode. Dat blijkt uit cijfers van leasingmaatschappij Arval. De aanvragen voor fietsleasing liggen drie keer zo hoog als dezelfde periode vorig jaar. Maar ook carsharing en bedrijfswagens leasen voor korte periodes zitten in de lift.

Alternatieve formules woon-werkverkeer

Opnieuw met de trein naar het werk na maanden thuiswerk. Dat is een scenario dat veel werknemers blijkbaar willen vermijden. Bij Arval zien ze een verdriedubbeling van het aantal bedrijfsfietsen voor de maanden maart en april ten opzichte van 2019. De helft van de geleasede fietsen zijn e-bikes (53%) en een op de drie bedrijfsfietsen zijn speed pedelecs.

Op de speed pedelec naar kantoor

Simon Coppenolle, product manager bike lease bij Arval: “Meer en meer bedrijven geven de mogelijkheid om speed pedelecs te kiezen als vervoermiddel om naar het werk te gaan. Speed pedelecs maken het mogelijk om langere afstanden af te leggen en om sneller te fietsen, maar het is niet zonder risico's. Als een werknemer kiest voor zo’n soort fiets, raden wij wel aan om een opleiding te volgen. Fietsen aan 45 kilometer per uur is toch niet altijd zo eenvoudig.”

Veilig auto delen met je collega met een app

Naast meer aanvragen voor bedrijfsfietsen, merkt Arval ook dat werkgevers steeds meer interesse hebben in carsharing. Bij carsharing gaan werknemers met het openbaar vervoer of met de fiets naar het werk. Daar kunnen ze dan een leasewagen nemen om bijvoorbeeld naar een klant te rijden. Op die manier halen onze bedrijven tijdens de ochtend- en de avondspits wagens van de weg en verminderen ze dus de files.

“Het delen van wagens met collega’s is ook coronaproof gemaakt: auto’s kunnen via een app gereserveerd worden en via een app geopend worden om zo te vermijden dat sleutels doorgegeven moeten worden. Een ontsmettingskit is ook voorzien in de wagen zodat na gebruik de medewerker de wagen kan ontsmetten voor zijn collega,” aldus Simon Coppenolle.

Bedrijfsauto voor één maand

Tot slot polsten bedrijven de voorbije maanden ook meer naar de mogelijkheden om bedrijfswagens voor korte periodes te leasen. “We zien nu dat bedrijven op zoek zijn naar een kortere looptijd voor hun nieuwe contracten of het verlengen van hun bestaande contracten. Een bedrijfswagen huren voor een maand tot twaalf maanden wordt daarom steeds meer gedaan. Zo passen wij ons aan aan hoe bedrijven nieuwe mensen aannemen. Dankzij deze flexibele manier van werken, geven wij ook de mogelijkheid aan bedrijven om sneller op te starten en enkel wagens aan te vragen wanneer die echt nodig zijn.”

Meer lezen:

Bedrijfswagen, of toch maar cash for car of mobiliteitsbudget: hoe raken je werknemers snel en voordelig op het werk?

Je medewerkers op e-bikes? Dit is wat je moet weten.

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials