Wat je moet weten over de bedrijfswagen

Mobiliteit

Extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een mobiliteitsbudget, bedrijfswagen en ecocheques: geen enkel bedrijf kan nog zonder. Vandaag lichten we er eentje uit, namelijk de bedrijfswagen.

Welke financieringsopties zijn er?

Er zijn heel wat opties, en de afweging die elk bedrijf maakt hangt af van heel wat factoren. Denk aan de administratie, de grootte van het bedrijf en welke werknemers met de wagen zullen rijden. Weinig bedrijven kiezen voor een aankoop van wagens, door de extra administratie en grote eenmalige kost. De meeste kiezen voor financiële leasing of operationele renting, waarbij een leasingmaatschappij verantwoordelijk is voor de aankoop en levering van de wagen. Het verschil tussen de twee is dat je bedrijf bij financiële leasing wel nog instaat voor de verzekering, taks en verkeersbelasting. Ook kan je bij financiële leasing de auto aankopen aan de restwaarde. Als je alle administratie wil uitbesteden, kies je best voor operationele renting waarbij de maatschappij zorgt voor pechbijstand, reparaties en de verzekeringen in ruil voor een maandelijkse vaste kostprijs. Het nadeel hierbij is dat je vaak meer betaalt dan bij leasing (door de maandelijkse kosten), en is dus vooral interessant voor grote bedrijven waarbij de auto’s intensief worden gebruikt aangezien hier de hogere kost opweegt tegen de administratieve rompslomp.

Wat met een ongeval?

Bij een ongeval hangt de dekking van de werknemer af van het gekozen financieringsmodel. Als de wagen is aangekocht, ben je als bedrijf verantwoordelijk voor de verzekering. Als je nood hebt aan een gespecialiseerde advocaat in verkeer, kan je via je bijstandsverzekering een advocaat aanvragen. Maar let er ook op dat je deze advocaat ook zelf kan kiezen. Maak dus de weloverwogen keuze om een advocaat onder de arm te nemen die je vertrouwt en gespecialiseerd is in straf- en verkeersrecht.

En wat nu als een werknemer een ongeval heeft met een bedrijfswagen? Dan hangt de aansprakelijkheid af van het feit of dit tijdens of buiten je werk is gebeurd. Tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst, heb je als werknemer namelijk de “aansprakelijkheidsbeperking” waarbij bepaald is dat de werkgever de schade enkel aan de werknemer kan toekennen als er sprake is van een zware fout of een herhaaldelijke lichte fout. Als je in verband met alcohol naar de politierechtbank moet, dan kan dit gelden als een zware fout. Verder is het belangrijk dat deze aansprakelijkheidsbeperking alleen geldt in verband met de burgerlijke aansprakelijkheid, niet de strafrechtelijke. Een werknemer staat dus nog steeds in voor een verkeersboete. Voor een uitgebreidere uitleg over de aansprakelijkheid bij een ongeval, kan je dit artikel van onze legal expert doornemen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Autovak

  • Velodi

Bekijk de socials