Welke verkeersregels zijn er voor de elektrische step?

Mobiliteit

Elektrische steps (of e-steps) zijn al enkele jaren vertrouwd in het straatbeeld. Je kan gebruik maken van deelsteps, of je eigen e-step aanschaffen. Afhankelijk van de maximale snelheid gelden er andere voorwaarden en verkeersregels.

Waar rijd je?

Voetpad

Als je niet meer dan 6 km/uur rijdt, rijd je stapvoets en word je gezien als voetganger. Je moet dezelfde regels volgen als een voetganger: je stept op het voetpad of in de voorziene voetgangerszone, je steekt over op zebrapaden, enzovoort.

Bij gebrek aan een voetpad, moet je het fietspad gebruiken. Is ook daar gebrek aan, mag je links op de zijkant van de rijbaan rijden. Als je op het fietspad rijdt wanneer het donker of mistig is, moet je een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan plaatsen.

Fietspad

Vanaf je 6 km/uur of meer rijdt, rijd je niet langer stapvoets en word je gezien als fietser. Je moet dezelfde regels volgen als een fietser: je stept op het fietspad, je verleent voorrang aan voetgangers op het zebrapad, enzovoort.

Bij gebrek aan een fietspad, mag je rechts op de zijkant van de rijbaan rijden. Als het donker of mistig is, moet je verlichting voorzien op je e-step. Een helm en fluohesje zijn niet verplicht, maar zijn wel raadzaam voor je eigen veiligheid en zichtbaarheid.

Veiligheid

Voor je eigen veiligheid tijdens het steppen is:

  • een helm en fluohesje aangeraden,
  • onder invloed rijden verboden,
  • smartphonegebruik verboden.

Verzekering voor elektrische step

Hoewel je niet verplicht bent om een verzekering te nemen, is het aanbevolen om een familiale verzekering af te sluiten. Deze kan jou beschermen tegen schade aan derden.

Zit je met twijfels of vragen? Vraag advies op bij onze partner DVV Verzekeringen.

Hoe snel mag je gaan?

Elektrische step zonder zadel

Je mag niet sneller gaan dan 25 km/uur. Kan je elektrische step toch sneller, dan is deze niet toegestaan op de openbare weg.

Elektrische step met zadel

Je volgt de regels die gelden voor bromfietsers. Klasse A: max. snelheid 25 km/uur. Klasse B: max. snelheid 45 km/uur. Je hebt een nummerplaat en AM rijbewijs nodig.

Hoe oud moet je zijn?

Er is geen minimale leeftijd om met een elektrische step te rijden.

Let op:

Wie wil rijden met een elektrische step (met zadel) die meer dan 25 km/uur kan, moet minstens 16 jaar zijn en een AM rijbewijs behalen. De step kan tot 45 km/uur en wordt daardoor gelijkgesteld aan een bromfiets.

Lees ook:

Mobiliteitsbudget: een auto en een treinabonnement?

Medewerkers IT-servicebedrijf acom op elektrische steps om kantoor in Antwerpen te bereiken.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials