Miljonairs kopen steeds vaker een appartement in plaats van grote villa

Beleggingsvastgoed

Momenteel staan er in ons land goed 1.120 panden met een prijskaartje boven het miljoen euro online te koop. Het merendeel van die zogeheten ‘miljoenenwoningen’ vindt u in Brussel, West-Vlaanderen en Antwerpen. Dat blijkt uit een analyse van vastgoedplatform Immovlan.

Immovlan screende een aanbod van ruim 135.000 panden en onderzocht het vastgoed met een prijskaartje boven één miljoen euro. De resultaten zijn verrassend. Tot tien jaar geleden was een miljoenenwoning steevast een villa, een herenhuis of een kasteel. Vandaag is dat aan het veranderen.

Kastelen en paleizen worden uitzondering

Echte kastelen, uit de kluiten gewassen fermettes, en gelijkvloerse ‘paleizen’ zijn stilaan uitzondering aan het worden op de vastgoedmarkt in het hoogste segment. Bijna een kwart van die miljoenenpanden (23%) is vandaag een appartement of penthouse, en dat aantal blijft toenemen. Eric Spitzer, CEO Immovlan:  “Een domein met een gigantisch huis erop: daar kruipt veel tijd en geld in. De kapitaalkrachtige Belg wil vandaag almaar minder budget en energie steken in het onderhoud van de woonst. Hij steekt zijn financiën liever in een goed bereikbare locatie en in comfort.”

Hofleveranciers Brussel en West-Vlaanderen

De meeste miljoenenpanden die dezer dagen in ons land te koop zijn, vind je tegenwoordig in Brussel. Het Hoofdstedelijk Gewest is goed voor een derde van het aanbod in het topsegment. Daarna volgt West-Vlaanderen. En dat heeft voor een groot stuk met het aanbod aan de Kust te maken, meer bepaald Knokke-Heist is ‘hofleverancier’. Goed 46 procent van alle West-Vlaamse panden die in de aanbieding staan - met een prijskaartje boven het miljoen - vind je aan de Belgische kust.

Metropool en Kempen

Ook in de provincie Antwerpen is het miljoenenaanbod groot, zowel in en rond de metropool als in de Kempen. Vlaams- en Waals-Brabant vervolledigen de top-5 regio’s. “In beide provincies vind je traditioneel nog veel vermogende Belgen, vooral dicht tegen de Brusselse rand. Wat bij onze analyse meteen opviel, is dat over het algemeen beschouwd het aanbod van miljoenenwoningen in Wallonië wel kleiner is. Allicht is er - in verhouding - evenveel vastgoed in het topsegment, maar komt het minder snel op de (publieke) markt.”

Steden als trendsetters

Het allerduurste miljoenenpand staat momenteel in Tervuren. Concreet gaat het om een “uitzonderlijke villa” van 10,5 miljoen euro. Daarvoor krijg je een perceel van liefst 1,5 ha met o.a. vijf slaapkamers, een wijnkelder, verwarmd zwembad in de kelder met spa, een sauna, fitnessruimte, tennisbaan en een garage met plaats voor zes auto’s.
Het duurste appartement staat in Elsene. Daar staat momenteel een penthouse te koop met een bewoonbare oppervlakte van 605 vierkante meter en een prijskaartje van ruim 5 miljoen euro. Daarvoor krijg je o.a. vier slaapkamers, evenveel badkamers, een terras met zwembad en een binnentuin.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials