Coronacrisis: jongeren sparen minder, maar beleggen meer

Vermogen

Jongeren zetten de afgelopen maanden veel vaker de stap naar de beurs dan 55-plussers. Ze zien crisisperiodes als een opportuniteit terwijl ouderen blijk geven van standvastigheid en risicoaversie. Zo leert een bevraging* van Keytrade Bank.

Bijna één op de tien Belgen jonger dan 35 (8,1%) begon sinds de start van de coronacrisis actiever te beleggen dan voordien. Daarmee zetten vier keer meer jonge beleggers de stap naar de beurs dan het geval was voor 55-plussers (1,9%). Jongere beleggers zien crisissituaties vaker als een gezond investeringsklimaat, zo blijkt uit de bevraging van Keytrade Bank. Belgen jonger dan 35 geven 10% vaker dan het nationaal gemiddelde aan dat crisisperiodes een goed moment zijn om te beleggen.

Beleggen volgens ‘buy low, sell high’

Het avontuurlijkere beleggingsprofiel van de jongere Belg volgt ook het klassieke mantra ‘buy low, sell high’. Jonge beleggers zagen hun portfolio de afgelopen weken en maanden aangroeien, terwijl oudere beleggers hun portfolio stabiel hielden door ongeveer evenveel te kopen als te verkopen.

Thierry Ternier, CEO van Keytrade Bank: “Nu de koopkracht van spaargeld al een tijdje daalt in plaats van stijgt, zouden aanmoedigende geluiden vanuit de politiek voor de kleine (jonge) beleggers dan ook zeker op hun plaats zijn.”

Ook Keytrade Bank zelf zag een toenemende activiteit bij jonge beleggers, dat zich kenmerkte door stijgende aankoop van aandelen. Bekende namen als AB Inbev, ING en Ageas zijn de drie populairste aandelen onder jonge beleggers.

Jongeren sparen minder, maar beleggen meer

Algemeen gesproken geven Belgen jonger dan 35 aan dat ze hun inkomsten sinds de start van de coronacrisis zagen terugvallen (29% vaker dan nationaal gemiddelde), minder ruimte hadden om te sparen (32% vaker dan nationaal gemiddelde) en actiever begonnen te beleggen (53% vaker dan nationaal gemiddelde).

Belg blijft timide belegger

De vaststelling blijft daarnaast dat de Belg al bij al een zeer timide belegger is: de helft van de respondenten geeft aan niet te beleggen en daar door de coronacrisis ook niet toe aangezet te zijn.

*Dit onderzoek werd in opdracht van Keytrade Bank uitgevoerd bij 1.000 Belgen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials